Akcesoria kuchenne
Gotowanie to przyjemność i idzie dużo sprawniej, jeśli masz pod ręką wszystkie akcesoria.
Oto lista potrzebnych, kuchennych przyborów, które przydadzą Ci się podczas przygotowania posiłków w naszych dietach:
- waga kuchenna z dokładnością do 0,1 g – jest niezbędnym narzędziem, ponieważ nasze przepisy bazują na odpowiedniej gramówce poszczególnych składników posiłków,
- miarki kuchenne,
- blender,
- piekarnik,
- różnej wielkości garnki oraz pokrywki dopasowane do nich,
- patelnie głębokie i płytkie np. do naleśników,
- rondel z pokrywką,
- zestaw ostrych noży,
- drewniane łyżki, szpatułki, łopatki,
- mikser,
- deski do krojenia (idealne będą bambusowe, ale mogą być także szklane, ceramiczne) – najlepiej 2 rodzaje: inną do warzyw i owoców, a inną – do mięsa oraz ryb,
- sitko,
- durszlak i cedzak,
- naczynia do pieczenia (np. żaroodporne lub ceramiczne),
- obieraczka,
- czajnik,
- tarka,
- praska do czosnku,
- wałek,
- papier do pieczenia, folia do przechowywania żywności,
- pojemniki na żywności,
- praska do ziemniaków,
- tłuczek do mięsa,
- salaterki,
- miski,
- talerze i sztućce,
- toster.