-
Czy sushi jest zdrowe?
Kuchnia azjatycka cieszy się w naszym kraju dużą popularnością, a zdecydowanym numerem jeden wśród potraw z Azji jest sushi. Czy jednak to danie jest zdrowe? Sprawdźmy, z czego składa się sushi i czy można je traktować jako element zdrowej diety.Zobacz szczegóły -
Jak obniżyć kortyzol?
Stres przyczynia się do długotrwałego utrzymania wysokiego poziomu kortyzolu we krwi. Jeśli taki stan trwa przewlekle, może prowadzić do uciążliwych dolegliwości, takich jak problemy ze snem i pamięcią, wyczerpanie, przybieranie na wadze czy kłopoty z odpornością. Jak działa ten hormon i jak obniżyć poziom kortyzolu?Zobacz szczegóły -
Najzdrowsze zamienniki cukru – poznaj 4 najpopularniejsze
Lubisz słodki smak? To zrozumiałe! Wywołuje on bardzo przyjemne wrażenia zmysłowe i pobudza w mózgu układ nagrody. To właśnie dlatego tak trudno sobie odmówić posłodzenia kawy, sięgnięcia po czekoladę czy ulubione ciastko. Sęk w tym, że nadmiar cukru w diecie może być szkodliwy. Czym go zastąpić? Oto najpopularniejsze opcje.Zobacz szczegóły -
Regionalna kuchnia wielkopolska – nie tylko pyry z gzikiem
Współczesna kuchnia wielkopolska to wypadkowa wielu kultur i tradycji. Jej korzenie sięgają początków państwa polskiego, ale zapuszczają się też do kulinariów niemieckich, francuskich i żydowskich. Zobacz, co ją wyróżnia i zainspiruj się – wiele wielkopolskich przysmaków przygotujesz również w domu!Zobacz szczegóły -
Produkty białkowe – co ma najwięcej białka?
Białko to podstawowy składnik diety, mający istotny wpływ na budowę i funkcjonowanie organizmu. Ma ono znaczenie między innymi dla regeneracji tkanek, budowy nowych komórek, transportu tlenu, regulowania hormonów czy ochrony przed bakteriami i wirusami.Zobacz szczegóły -
9 sposobów, jak się zmotywować do odchudzania
Motywacja ma ogromny wpływ na skuteczność diety odchudzającej. W zależności od oczekiwanych rezultatów odchudzanie może trwać nawet wiele miesięcy, dlatego jest to proces, który wymaga odpowiedniego podejścia.Zobacz szczegóły -
Jakie są domowe sposoby na odchudzanie?
Redukcja masy ciała wymaga cierpliwości, motywacji i dobrego planu – zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć bez wsparcia grona specjalistów.Zobacz szczegóły -
Dieta łatwo strawna - zasady i zalecenia żywieniowe
Dieta łatwo strawna (zwana niepoprawnie “lekkostrawną”), to specjalny rodzaj diety zalecany w niektórych chorobach, w podeszłym wieku lub w okresie rekonwalescencji.Zobacz szczegóły -
Czy głodówka jednodniowa jest bezpieczna?
Głodówki jednodniowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród osób, którym zależy na szybkiej redukcji masy ciała, “oczyszczeniu organizmu”, odciążeniu układu pokarmowego i poprawie samopoczucia.Zobacz szczegóły -
Ziemniak – niedocenione warzywo
Często można usłyszeć, że jedzenie ziemniaków sprzyja przybieraniu na wadze i powinno się ich unikać, ale to jest błędne przekonanie. Ziemniaki mogą być zdrowym elementem zrównoważonej diety. Są niskokaloryczne, bo tylko 100 gramów dostarcza zaledwie 77 kalorii. Dopiero w połączeniu z ciężkimi sosami, tłustym mięsem lub dodatkiem masła czy śmietany stają się wysokokalorycznym daniem.Zobacz szczegóły