Dieta łatwo strawna jest dobrym wyborem dla osób z chorobami przewodu pokarmowego (m.in. refluksem żołądkowo-przełykowym, wrzodami żołądka i/lub dwunastnicy, przewlekłym zapaleniem przełyku, przy wzdęciach) czy przy stanach infekcyjnych, przebiegających z gorączką.
Celem diety jest oszczędzanie przewodu pokarmowego, ograniczenie wydzielania soku żołądkowego oraz niedrażnienie mechaniczne, termiczne i chemiczne błony śluzowej żołądka i jelit.
Zaleca się spożywanie od 4 do 7 posiłków dziennie, o małej objętości. Istotne znaczenie ma także temperatura posiłków – zimne czy gorące będą powodowały przekrwienie błony śluzowej.
Ponadto eliminuje się produkty tłuste, potrawy z zasmażkami, ostro przyprawione, wędzone, wzdymające, wywary mięsne i warzywne, galarety, mocną kawę oraz herbatę. Warzywa i owoce powinny być podawane w formie łatwo strawnej, aby ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Zabrania się stosowania takich technik kulinarnych jak smażenie, pieczenie tradycyjne, odsmażanie, sporządzanie zasmażek.