Dieta podczas biegunki powinna być łatwo strawna. Posiłki należy spożywać regularnie, ok. 4-5 dziennie i kontrolować wielkość porcji. Jadanie mniejszych objętościowo posiłków, o stałych porach, ułatwia pasaż jelitowy.
Temperatura potraw powinna być umiarkowana, aby nie podrażniać przewodu pokarmowego.
Należy pamiętać, że kolacja (ostatni posiłek) nie może być obfita.
Bardzo ważnym elementem terapii jest uzupełnianie płynów - około 1,5 – 2,5 litrów wody dziennie.
Spożywanie posiłków powinno odbywać się powoli, ze starannym żuciem, by nie łykać dużych ilości powietrza w trakcie jedzenia. Odpowiedni sposób przyrządzania potraw to: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku, duszenie, przyrządzanie w sosie własnym lub w papirusie.
Można stosować naturalne i łagodne przyprawy. Należy bezwzględnie wykluczyć wszelkie używki typu alkohol, papierosy, duże ilości kawy oraz napoje gazowane, w tym także wodę gazowaną.
W diecie nie powinny znajdować się także: wszystkie produkty przetworzone, posiadające cukier dodany w składzie oraz bogate w tłuszcz (tłuste mięsa, wędliny, dania typu fast-food).
Dieta powinna opierać się na wybieraniu pieczywa pszennego lub mieszanego, warzyw i owoców najlepiej po obróbce termicznej, z ograniczeniem błonnika pokarmowego do 25 g na dobę i włączeniem produktów zapierających, np. gotowanego ryżu z marchewką, bananów, ziemniaków, dyni.