Dieta wspomagająca koncentrację to połączenie diety DASH oraz diety śródziemnomorskiej.
Podstawą diety są produkty korzystnie wpływające na pracę mózgu i układu nerwowego (witaminy C, E i z grupy B, antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe).
Konieczne jest wprowadzenie do jadłospisu dużej ilości zielonych warzyw. W diecie tej żywność podzielono na 15 kategorii, z których 10 zaleca się spożywać, a 5 należy ograniczać (do maksimum 3 porcji na tydzień).
Jadłospis powinien bazować na zielonych warzywach liściastych (m.in. szpinaku, sałaty, jarmużu) oraz należy sięgać po owoce bogate w antyoksydanty (np. czarne jagody, truskawki).
Dodatkowo pojawiać się muszą produkty zbożowe pełnoziarniste, źródła dobrej jakości tłuszczów roślinnych tj. orzechy, oliwa z oliwek. Warto zadbać, aby jadłospis zawierał tłuste ryby morskie. Ogranicza się także spożycie mięsa.
Do diety można wprowadzić czerwone wytrawne lub półwytrawne wino w kontrolowanych, indywidualnie dobranych ilościach (nie większych niż kieliszek dziennie). Pamiętaj jednak, aby zrezygnować z alkoholu, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią.