Na odporność organizmu wpływa wiele czynników: dobrze zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, odpowiednia ilość odpoczynku i snu. Warto zadbać, aby w codziennym jadłospisie nie zabrakło produktów, które zawierają substancje bioaktywne, stymulujące odporność organizmu. Świetnym przykładem będą tutaj warzywa cebulowe (czosnek, cebula por i szczypiorek), które zawierają siarczki organiczne oraz fitoncydy (związki o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym), a także witaminy A, C, E i składniki mineralne.
Należy zadbać o odpowiednią ilość cynku oraz witaminy D, którą trzeba suplementować w okresie od października do marca. Dieta wspomagająca odporność powinna także zawierać dużą ilość warzyw, bogatych w witaminę C oraz beta-karoten.
W diecie sięga się również po kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne (tj. jogurty, kefiry, maślanki, mleko acidofilne), które są bogate w naturalne probiotyki, wpływające korzystnie na wzrost mikroflory jelitowej. Jadłospis urozmaica się w tłuste ryby morskie, które są źródłem kwasów omega-3.
Z kolei z diety należy wyeliminować nadmiar cukrów prostych, które sprzyjają obniżeniu odporności.