Dieta bezglutenowa - jadłospis

Dieta bezglutenowa - jadłospis

Dieta bezglutenowa wymaga całkowitej eliminacji produktów zawierających gluten — zbożowe białko, obecne między innymi w pszenicy, pszenżycie, życie, jęczmieniu i owsie (w wyniku zanieczyszczenia). Osoby chorujące na celiakię, alergię na pszenicę oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten, to grupa, która szczególnie musi uważać na to, co na co dzień wkłada do ust i to właśnie im dedykowany jest jadłospis z przepisami dla diety bezglutenowej.

Na co zwrócić uwagę w diecie bezglutenowej?

Jadłospis w diecie bezglutenowej powinien zostać stworzony w oparciu o produkty bezglutenowe. Może być to zarówno żywność, w której naturalnie nie występuje gluten, jak i te, w których produkcji nie został on wykorzystany. Przykładowy jadłospis w diecie bezglutenowej nie może zawierać naturalnych źródeł glutenu, takich jak mąki, makarony, pieczywo i niektóre kasze. Dodatkowo producenci często wykorzystują gluten jako dodatek teksturotwórczy. Dlatego osoby na diecie bezglutenowej korzystające z jadłospisu, powinny pamiętać o regularnym sprawdzaniu etykiet. Aby mieć pewność, że spożycie danego produktu jest w pełni bezpieczne, dobrze jest kupować te oznaczone licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa.

Zapraszamy do zapoznania się z przykładową dietą bez glutenu stworzoną przez naszego dietetyka. Znajdziesz w niej przepisy bezglutenowe na obiad, śniadanie, kolację i przekąski. Jeżeli jednak zależy Ci na długoterminowym planie żywieniowym, koniecznie zarejestruj się w naszym serwisie i skorzystaj ze wszystkich funkcjonalności.


Przykładowy jadłospis, 1600 kcal - 5posiłków: DIETA BEZGLUTENOWA

 

Śniadanie 399,5 kcal (7:00-9:00) 

Czas przygotowania: 13 min

Kanapki z jajkiem na twardo, ogórkiem kiszonym i kiełkami rzodkiewki

  • jajo kurze, świeże - 72 g,
  • chleb bezglutenowy - 87 g,
  • masło ekstra 82.5% tłuszczu - 8 g,
  • rzodkiewka, kiełki świeże - 3 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • ogórek kiszony - 176 g

—--------------------------------------------------------

  • herbata czarna, napar - 192 g;

WYKONANIE:

  • jajo kurze, świeże - ugotowane na twardo, pokrój w plastry,
  • chleb bezglutenowy - przygotuj kromki,
  • rzodkiewka, kiełki świeże - umyte i osuszone,
  • herbata czarna, napar - zaparz;

Jajko ugotuj na twardo. Pieczywo posmaruj tłuszczem, nałóż jajko, posyp przeprawami, podawaj z warzywami. Do picia przyszykuj herbatę lub wodę. Smacznego! :)

 

Przekąska 158 kcal (9:00-12:00) 

Czas przygotowania: 4 min

Koktajl z banana i truskawek mrożonych

  • mleko krowie, 1.5% tłuszczu - 130 g,
  • banan dojrzały, świeży - 51 g,
  • truskawki, mrożone - 147 g;

WYKONANIE:

  • banan dojrzały, świeży - obrany ze skórki;

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Podawaj schłodzone. Smacznego!

 

Obiad 560 kcal (13:00-16:00) 

Czas przygotowania: 50 min

Risotto z polędwicą wieprzową

  • wieprzowina, polędwica świeża - 66 g,
  • sól kamienna - 0.6 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda - 344 g,
  • sól kamienna - 3.4 g,

—--------------------------------------------------------

  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 12.8 g,
  • cebula, świeża - 40 g,
  • ryż biały, arborio - 69 g,
  • ser parmezan - 6.4 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • pietruszka, natka świeża - 3.2 g,

—--------------------------------------------------------

  • pomidory koktajlowe, świeże - 120 g,

—--------------------------------------------------------

  • sok jabłkowy - 112 g,
  • woda - 80 g;

WYKONANIE:

  • wieprzowina, polędwica świeża - pokrój w cienkie paski i posól,
  • woda - zagotuj razem z solą,
  • cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w kosteczkę,
  • ser parmezan - zetrzyj na tarce o drobnych oczkach,
  • pietruszka, natka świeża - umyta, posiekaj,
  • pomidory koktajlowe, świeże - umyte, przekrój,
  • sok jabłkowy - nalej do szklanki,
  • woda - nalej do szklanki;

Pokrojone mięso posól i odstaw. Na tłuszczu podsmaż cebulę, następnie dodaj ryż i podgrzewaj aż ziarna zaczną się szklić. Zacznij partiami dodawać gorący płyn, a gdy ryż go wchłonie, dodawaj następne porcje, cały czas mieszając aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki, a ziarna w środku pozostaną al dente. Dodaj pokrojone mięso o temperaturze pokojowej, poduś. Dodaj ser, wymieszaj. Risotto podawaj posypane natką i pomidorami. Do picia przyszykuj sok zmieszany z wodą. Smacznego! :)

 

Podwieczorek 158 kcal (16:00-18:00) 

Czas przygotowania: 2 min

Gruszka z orzechami włoskimi

  • gruszka, świeża - 175 g,
  • włoskie orzechy, bez skorupki - 12.8 g;

WYKONANIE:

  • gruszka, świeża - umyta i osuszona, bez gniazd nasiennych;

Zjedz owoce z orzechami. Smacznego! :)

 

Kolacja 320 kcal (18:00-20:00)

Czas przygotowania: 5 min

Serek ziarnisty z pomidorem

  • chleb bezglutenowy - 65 g,
  • masło ekstra 82.5% tłuszczu - 5.6 g,

—--------------------------------------------------------

  • serek twarogowy, ziarnisty - 93 g,
  • pomidory koktajlowe, świeże - 120 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda do picia - 192 g;

WYKONANIE:

  • chleb bezglutenowy - przygotuj kromki,
  • pomidory koktajlowe, świeże - umyte,
  • woda do picia - nalej do szklanki;

Serek zjedz z pieczywem i warzywami. Do picia przyszykuj wodę lub herbatę. Smacznego :)


Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR