Dieta online dla ciężarnych – przepisy

Dieta online dla ciężarnych – przepisy

Jadłospis kobiety w ciąży ma bardzo duży wpływ nie tylko na jej własne zdrowie, ale także na rozwój dziecka. Racjonalne żywienie w ciąży polega na dostarczaniu ilości energii odpowiedniej do indywidualnych potrzeb oraz pokrycie zwiększonego w tym okresie zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne.

Dieta dla ciężarnych - przepisy dla zdrowia matki i dziecka

Czym powinien charakteryzować się jadłospis dla kobiety ciężarnej? Przede wszystkim dieta przyszłej mamy musi być bardzo urozmaicona. Powinna obfitować w warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe. Nie można oczywiście zapomnieć o wartościowych źródłach tłuszczów nienasyconych oraz białku, pochodzącym zarówno z produktów roślinnych, jak i zwierzęcych. W diecie dla kobiety ciężarnej jadłospis powinien składać się z 5-6 posiłków, z których 3 stanowić będą większe porcje, a pozostałe to niewielkie przekąski.

Należy ponadto całkowicie zrezygnować z alkoholu, fast-foodów oraz produktów zwierzęcych, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Zapoznaj się z przygotowanym przez naszego dietetyka przykładowym jadłospisem dla ciężarnych i dowiedz się, jak w praktyce powinna wyglądać zdrowa dieta przyszłej mamy.


Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

 

Przykładowy jadłospis, 2588 kcal - 6 posiłków: DIETA DLA KOBIETY W CIĄŻY 

UWAGA!

Pamiętaj, że kaloryczność jadłospisu dla kobiet w ciąży jest zależna nie tylko od masy ciała czy aktywności fizycznej, ale także od trymestru ciąży. Nasz 6 posiłek został stworzony "dla Maluszka" - ze względu na zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne w tym okresie. Możesz go spożyć w dowolnej porze dnia, ale nie później niż około pół godziny przed snem. Przykładowy jadłospis uwzględnia potrzeby Mamy (2300 kcal) i dzidziusia w II trymestrze ciąży pojedynczej.

 

Śniadanie 574 kcal (7:00-9:00)

Czas przygotowania: 12 min

Jajecznica z pomidorem i bazylią

  • chleb pszenny graham, tostowy - 69 g,

--------------------------------------------------------

  • masło klarowane - 11.5 g,
  • jajo kurze, świeże - 129 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • sól kamienna - 1.2 g,

--------------------------------------------------------

  • pomidor czerwony, świeży - 161 g,
  • bazylia, liście świeże - 9.2 g,

--------------------------------------------------------

  • sok jabłkowy - 161 g,
  • woda - 115 g;

WYKONANIE:

  • chleb pszenny graham, tostowy - przygotuj kromki,
  • jajo kurze, świeże - umyte, wbij do miseczki,
  • pomidor czerwony, świeży - umyty, pokrój w plasterki
  • bazylia, liście świeże - umyta,
  • sok jabłkowy - nalej do szklanki,
  • woda - nalej do szklanki;

Pieczywo upiecz w tosterze. Na roztopiony tłuszcz wlej rozbełtane jajko z przyprawami, podsmaż. Podawaj z warzywami i ziołami, do picia wymieszaj sok z wodą. Smacznego! :)

 

Przekąska 230 kcal (9:00-12:00)

Czas przygotowania: 2 min

Banan z orzechami nerkowca

  • banan, dojrzały, świeży - 106 g,
  • nerkowiec orzech - 23 g;

WYKONANIE:

  • banan, dojrzały, świeży - obrany ze skórki;

Zjedz owoce z orzechami. Smacznego! :)

 

Obiad 806 kcal (13:00-16:00)

Czas przygotowania: 45 min

Ryba w sosie curry

  • dorsz, filet bez skóry, świeży - 196 g,
  • sól kamienna - 1.8 g,
  • curry, mieszanka przyprawowa - 1.4 g,

--------------------------------------------------------

  • ryż brązowy - 101 g,

--------------------------------------------------------

  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 18.4 g,
  • imbir, korzeń świeży - 6.9 g,
  • cebula, świeża - 58 g,
  • czosnek, ząbek świeży - 5 g,
  • woda - 92 g,
  • mleczko kokosowe, konserwowe - 23 g,
  • curry, mieszanka przyprawowa - 0.5 g,
  • kurkuma, suszona, mielona - 0.5 g,
  • papryka suszona, mielona - 0.5 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • jogurt grecki - 48 g,
  • erytrytol - 9 g,
  • sól kamienna - 1.4 g,
  • kolendra, liście świeże - 9.2 g,


--------------------------------------------------------

  • ogórek, świeży - 219 g,
  • kmin rzymski, suszony, mielony - 0.2 g,

--------------------------------------------------------

  • woda - 276 g;

WYKONANIE:

  • dorsz, filet bez skóry, świeży - oczyszczona, pokrój w paski i posól,
  • ryż brązowy - ugotuj w osolonej wodzie,
  • imbir, korzeń świeży - obrany, drobno posiekaj,
  • cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę,
  • czosnek, ząbek świeży - obrany z łupin, zgnieć w prasce,
  • mleczko kokosowe, konserwowe - wymieszane,
  • kolendra, liście świeże - umyta, posiekaj,
  • ogórek, świeży - obrany ze skórki, pokrój w słupki,
  • woda - nalej do szklanki;

Pokrojone mięso posyp solą, curry, wymieszaj i odstaw. Na tłuszczu podsmaż imbir, następnie cebulę, po chwili dorzuć czosnek. Dolej wodę, mleko kokosowe, dodaj przyprawy. Dorzuć mięso, po chwili dodaj jogurt. Całość duś 2-3 minuty. Warzywa posyp kminem. Do picia przyszykuj wodę. Sos podaj z ryżem i warzywami. Smacznego! :)

 

Podwieczorek 232.5 kcal (16:00-18:00)

Czas przygotowania: 5 min

Gruszka z jogurtem

  • jogurt grecki - 150 g,
  • gruszka, świeża - 150 g;

WYKONANIE:

  • gruszka, świeża - umyta i obrana, bez gniazd nasiennych, pokrój w kostkę;

Zjedz owoce wymieszane z jogurtem. Smacznego! :)

 

Kolacja 461.5 kcal (18:00-20:00) 

Czas przygotowania: 10 min

Sałatka z papryki, sera feta i oregano

  • chleb pszenny graham, tostowy - 46 g,

--------------------------------------------------------

  • papryka czerwona, świeża - 299 g,
  • oliwa z oliwek Extra Virgin - 6.9 g,
  • ser typu feta - 81 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • oregano, suszone - 0.5 g,

--------------------------------------------------------

  • woda do picia - 276 g;

WYKONANIE:

  • chleb pszenny graham, tostowy - opiecz,
  • papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona z nasion, pokrój w kostkę,
  • woda do picia - nalej do szklanki;

Warzywa wymieszaj z oliwą, na wierzchu ułóż ser i posyp przyprawami. Do picia przyszykuj wodę lub herbatę. Smacznego! :)

 

Posiłek dla Maluszka 284.5 kcal (20:00-21:00) 

Czas przygotowania: 10 min

Owsianka na mleku z jabłkiem

  • mleko krowie, 1.5% tłuszczu - 187 g,
  • płatki owsiane, zwykłe lub górskie - 41 g,
    --------------------------------------------------------
  • jabłko, świeże - 85 g;

WYKONANIE:

  • jabłko, świeże - umyte i obrane ze skórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach;

Do gotującego się mleka, dodaj płatki. Zmniejsz moc palnika na mały płomień. Często mieszaj, odczekaj 5 min aż płatki wchłoną płyn i zmiękną. W miseczce wymieszaj owsiankę z owocami. Smacznego! :)


Zobacz inne diety  Kliknij 


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR