Najzdrowsze zamienniki cukru – poznaj 4 najpopularniejsze
Lubisz słodki smak? To zrozumiałe! Wywołuje on bardzo przyjemne wrażenia zmysłowe i pobudza w mózgu układ nagrody [1]. To właśnie dlatego tak trudno sobie odmówić posłodzenia kawy, sięgnięcia po czekoladę czy ulubione ciastko. Sęk w tym, że nadmiar cukru w diecie może być szkodliwy. Czym go zastąpić? Oto najpopularniejsze opcje.
Zamienniki cukru: dlaczego warto się nimi zainteresować?
Ograniczenie cukru to jedno z podstawowych zaleceń – nie tylko dla osób, które chcą się pozbyć nadprogramowych kilogramów. Dlaczego? Ten składnik dostarcza „pustych kalorii” – w 1 g cukru znajduje się ok. 4 kcal [2]. Jeśli założymy, że dziennie wypijasz 2 filiżanki kawy, każdą posłodzoną 2 łyżeczkami sacharozy, dostarczasz sobie w ten sposób ok. 100 dodatkowych kcal. Wydaje się, że to niewiele, ale przecież do tego dochodzą też słodycze i duża ilość żywności wysoko przetworzonej, która w składzie często ma znacznie większe ilości cukru w różnej postaci!
Spożycie tego składnika w zbyt dużej ilości może zatem sprzyjać otyłości, a pośrednio – rozwojowi cukrzycy, miażdżycy i innych poważnych chorób cywilizacyjnych [3]. Stąd też, jeżeli chcesz się zdrowiej odżywiać, postaraj się ograniczyć jego ilość w diecie.
|
Czy to oznacza, że trzeba się w ogóle pożegnać ze słodkim smakiem? Niekoniecznie! Wystarczy zastąpić cukier dodawany do gorących napojów czy domowych deserów zdrowszą alternatywą. Jest ich kilka.
Zdrowe zamienniki cukru – po te warto sięgnąć
Poznaj najzdrowsze alternatywy dla cukru i wybierz najlepszą opcję dla siebie.
1. Erytrytol
Erytrytol to naturalna substancja słodząca zaliczana do grupy polioli. W smaku jest nieco mniej słodki niż biały cukier (ok. 75% „słodkości)[5], ale jednocześnie nie dostarcza energii. Dlatego jest uznawany za jedną z najzdrowszych alternatyw dla sacharozy.
Erytrytol można stosować zarówno do dosładzania napojów i potraw, jak i do pieczenia. To naturalny słodzik, który nie podnosi poziomu glukozy ani insuliny. Mogą więc po niego sięgać także diabetycy.
2. Ksylitol
Ksylitol jest kolejnym z polioli [6]. To zatem również naturalna substancja słodząca, określana czasami również jako cukier brzozowy. Ten składnik wyróżnia się:
- kalorycznością niższą od cukru o ok. 60% (ok. 2,4 kcal/1 g)
- niskim indeksem glikemicznym;
- słodkością zbliżoną do sacharozy.
Co ważne, ksylitol, podobnie jak inne poliole, nie jest utleniany przez bakterie powodujące próchnicę, a wręcz ma właściwości przeciwpróchnicze [7]. Trzeba jednak pamiętać, że spożyty w nadmiarze może wywoływać problemy żołądkowe, np. biegunkę czy niestrawność. Zaleca się więc, aby jego spożycie nie przekraczało 50-70 g na dobę [8].
Ksylitol może być stosowany zarówno do słodzenia napojów i potraw, jak również podczas pieczenia.
3. Stewia
Stewia to jeden z najpopularniejszych naturalnych słodzików. Powstaje z rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej, Stevia rebaudiana, która zawiera glikozydy nadające jej charakterystyczny słodki smak [9].
Stewia:
- wyróżnia się intensywną słodyczą, nawet do 300 razy większą od sacharozy;
- ma kaloryczność zbliżoną do cukru (3,9 kcal/1g), ale (z uwagi na większą słodycz) zużywa się jej znikome ilości;
- jest źródłem aminokwasów i antyoksydantów;
- nadaje się do obróbki w wysokich temperaturach;
- jest dostępna w różnych postaciach – m.in. tabletek czy suszonych liści.
Za jej wadę uznaje się specyficzny posmak, który nie przypomina w pełni tego charakterystycznego dla cukru. Dlatego części osób trudno się przestawić na ten naturalny słodzik [10].
4. Sorbitol
Sorbitol jest kolejną substancją należącą do polioli. Można go często znaleźć np. w składach gum do żucia. Ta naturalna substancja:
- wyróżnia się słodkością na poziomie 50-60% cukru białego [11];
- daje charakterystyczny „chłodzący” efekt po zetknięciu z językiem;
- ma ok. 2,4 kcal/1 g;
- wyróżnia się niską wchłanialnością [12].
Sorbitol, podobnie jak ksylitol, ma niski indeks glikemiczny. Jednak trzeba uważać z jego ilością w diecie – nadmiar może wywołać problemy żołądkowe. Dobowa podaż nie powinna przekraczać 15-50 g [13].
Którą alternatywę dla cukru wybrać? Przetestuj wszystkie najzdrowsze zamienniki cukru i znajdź swój ulubiony.
W przepisach programdiety.pl najczęściej używaną substancją słodzącą jest erytrytol, wypróbuj nasz pomysł na deser
Przepis na: Smoothie z awokado, bananem, kakao i malinami
Jadłospis 1600 kcal - Przekąska 160 kcal (09:00-12:00) - Przepisy na co dzień
wymienniki węglowodanowe - 1,89
wymienniki białkowo tłuszczowe - 0,74
Czas przygotowania: 7 min
SKŁADNIKI:
-
banan dojrzały, świeży - 62 g,
- awokado, świeże - 38 g,
-
kakao 16%, proszek - 5 g,
-
erytrytol - 3 g,
-
woda - 64 g,
-
maliny, świeże - 29 g,
WYKONANIE:
-
banan dojrzały, świeży - obrany ze skórki,
- awokado, świeże - obrane ze skórki i z usuniętą pestką,
-
maliny, świeże - umyte
Odstaw maliny, pozostałe składniki umieść w naczyniu miksera i dokładnie zblenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Smoothie podaj w pucharku, posypane malinami. Najlepiej smakuje schłodzone.
Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Przetestuj, nasz serwis jest za darmo.
[1] https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C89398%2Cbadanie-dlugotrwale-spozywanie-substancji-slodzacych-zakloca-dzialanie
[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/239968,cukier-powinien-byc-zakazany
[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/239968,cukier-powinien-byc-zakazany
[4] https://www.who.int/tools/elena/interventions/free-sugars-adults-ncds
[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63310,slodziki-czy-sa-bezpieczne
[6] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63310,slodziki-czy-sa-bezpieczne
[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63310,slodziki-czy-sa-bezpieczne
[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915309/
[9] https://podyplomie.pl/diabetologia/31246,substancje-slodzace-zalety-i-wady?page=2
[10] https://podyplomie.pl/diabetologia/31246,substancje-slodzace-zalety-i-wady?page=2
[11] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63310,slodziki-czy-sa-bezpieczne
[12] https://podyplomie.pl/diabetologia/31246,substancje-slodzace-zalety-i-wady?page=2
[13]https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0053-0082/c/httpir_ptir_orgartykulypl82ir82262pl.pdf