Niedoczynność tarczycy w ciąży - dieta

Niedoczynność tarczycy w ciąży - dieta

Niedoczynność tarczycy w ciąży wymaga stosowania diety wspierającej leczenie farmakologiczne. Konieczne jest systematyczne spożywanie poszczególnych posiłków oraz stawianie, w dużej mierze, na produkty o niskim indeksie glikemicznym. Tak samo, jak w przypadku kobiet niechorujących na niedoczynność tarczycy w ciąży, dieta musi charakteryzować się wyższą podażą kilokalorii. Powinno być ona jednak w dalszym ciągu zbilansowana i oparta na produktach o niskim stopniu przetworzenia.

Dieta dla kobiet w ciąży z niedoczynnością tarczycy

Oprócz regularnych zbilansowanych posiłków ważne jest to, aby w diecie ciężarnej z niedoczynnością tarczycy znalazły się produkty będące źródłem selenu, jodu i kwasu foliowego. Nie można zapomnieć również o codziennej suplementacji witaminy D. Jadłospis powinien obfitować w nienasycone tłuszcze — szczególnie te pochodzące z ryb i olejów roślinnych. Dieta dla kobiet w ciąży z niedoczynnością tarczycy powinna charakteryzować się działaniem przeciwzapalnym, dlatego konieczne jest spożywanie dużych ilości warzyw i owoców o silnym działaniu antyoksydacyjnym.


Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przykładowy jadłospis, 2588 kcal - 6 posiłków: DIETA DLA KOBIETY W CIĄŻY Z NIEDOCZYNNOŚCIĄ TARCZYCY  

UWAGA!

Pamiętaj, że kaloryczność jadłospisu dla kobiet w ciąży jest zależna nie tylko od masy ciała czy aktywności fizycznej, ale także od trymestru ciąży. Nasz 6 posiłek został stworzony "dla Maluszka" - ze względu na zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne w tym okresie. Możesz go spożyć w dowolnej porze dnia, ale nie później niż około pół godziny przed snem. Przykładowy jadłospis uwzględnia potrzeby Mamy (2300 kcal) i dzidziusia w II trymestrze ciąży pojedynczej.

Śniadanie 576 kcal (7:00-9:00) 

Czas przygotowania: 5 min

Kanapki z szynką gotowaną, pomidorem i bazylią

  • chleb żytni, pełnoziarnisty - 129 g,
  • masło ekstra 82.5% tłuszczu - 11.5 g,
  • wieprzowina, szynka gotowana - 69 g,
  • pomidor czerwony, świeży - 161 g,
  • bazylia, liście świeże - 9.2 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,

---------------------------------------------------------

  • sok jabłkowy - 161 g,
  • woda - 115 g;

WYKONANIE:

  • chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki,
  • wieprzowina, szynka gotowana - przygotuj plastry,
  • pomidor czerwony, świeży - umyty, pokrój w plastry,
  • bazylia, liście świeże - umyta i osuszona,
  • sok jabłkowy - nalej do szklanki,
  • woda - nalej do szklanki;

Pieczywo posmaruj tłuszczem, nałóż plastry, warzywa posyp przyprawami i ziołami. Do picia wymieszaj sok z wodą. Smacznego! :)

Przekąska 232 kcal (9:00-12:00)

Czas przygotowania: 2 min

Jabłko z jogurtem

  • jogurt grecki - 150 g,
  • jabłko, świeże - 173 g;

WYKONANIE:
jabłko, świeże - umyte i obrane, bez gniazd nasiennych, pokrój w kostkę;

Zjedz owoce wymieszane z jogurtem. Smacznego! :)

Obiad 808 kcal (13:00-16:00)

Czas przygotowania: 50 min

Stroganow z kurczaka i kasza gryczaną

  • kasza gryczana niepalona, biała - 106 g,

---------------------------------------------------------

  • kurczak, pierś bez skóry, świeża - 138 g,
  • sól kamienna - 1.4 g,

---------------------------------------------------------

  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 18.4 g,
  • cebula, świeża - 58 g,
  • liść laurowy, suszony - 0.2 g,
  • ziele angielskie, ziarno suszone, mielone - 0.2 g,
  • papryka czerwona, świeża - 92 g,
  • pieczarki, świeże - 92 g,
  • czosnek, ząbek świeży - 5 g,
  • papryka suszona, mielona - 0.5 g,
  • ogórek kiszony - 69 g,
  • woda - 138 g,
  • pomidorowy koncentrat, 30% - 23 g,
  • musztarda - 7 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • sól kamienna - 2.3 g,
  • śmietana, 18% tłuszczu - 23 g,
  • pietruszka, natka świeża - 4.6 g,

---------------------------------------------------------

  • woda do picia - 276 g;

WYKONANIE:

  • kasza gryczana niepalona, biała - ugotuj w osolonej wodzie,
  • kurczak, pierś bez skóry, świeża - oczyszczona, pokrój w cienkie paski i posól,
  • cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w piórka,
  • papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę,
  • pieczarki, świeże - umyte, pokrój w plasterki,
  • czosnek, ząbek świeży - obrany z łupin, przeciśnij przez praskę,
  • ogórek kiszony - pokrój w słupki,
  • pietruszka, natka świeża - umyta, poszatkuj;

woda do picia - nalej do szklanki;

Na tłuszcz wrzuć cebulę i liść laurowy, smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj ziele angielskie, paprykę świeżą i pieczarki, podduś. Dodaj czosnek i paprykę suszoną, przesmaż, następnie dorzuć ogórki, podduś. Zalej wodą, dodaj koncentrat i musztardę, zagotuj. Dosyp pozostałe przyprawy i wrzuć mięso, gotuj aż mięso dojdzie, na koniec dodaj śmietanę. Gulasz podaj z kaszą, posypane natką. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)

Podwieczorek 231 kcal (16:00-18:00)

Czas przygotowania: 5 min

Ciecierzyca w sosie cytrynowym

  • cytryna, sok świeżo wyciśnięty - 16 g,
  • erytrytol - 12 g,
  • oliwa z oliwek Extra Virgin - 6.9 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • sól kamienna - 0.2 g,

---------------------------------------------------------

  • ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn - 107 g,
  • pietruszka, natka świeża - 4.2 g;

WYKONANIE:
- ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn - odsączona z zalewy,
- pietruszka, natka świeża - umyta, drobno posiekaj;

Połącz wszystkie składniki sosu, dodaj warzywa, wymieszaj. Smacznego :)

Kolacja 458 kcal (18:00-20:00)

Czas przygotowania: 14 min

Fasolka z mozzarellą i tostem

  • fasola szparagowa, świeża - 179 g,
  • sól kamienna - 1.4 g,

---------------------------------------------------------

  • chleb pszenny graham, tostowy - 46 g,

---------------------------------------------------------

  • pomidor czerwony, świeży - 138 g,
  • ser mozzarella, - 39 g,
  • oliwa z oliwek Extra Virgin - 6.9 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,

--------------------------------------------------------

  • sok jabłkowy - 161 g,
  • woda do picia - 115 g;

WYKONANIE:

  • fasola szparagowa, świeża - dodaj do gotującej się wody,
  • chleb pszenny graham, tostowy - opiecz w tosterze,
  • pomidor czerwony, świeży - umyty, pokrój w kostkę,
  • ser mozzarella, bez laktozy - pokrój w kostkę,
  • sok jabłkowy - nalej do szklanki,
  • woda do picia - nalej do szklanki;

Ugotowaną fasolkę wymieszaj z pomidorem, serem i oliwą. Zjedz sałatkę z pieczywem. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego!

Posiłek dla Maluszka 285 kcal (20:00-21:00) 

Czas przygotowania: 10 min

Omlet z serem, pomidorem i tostem

  • chleb pszenny graham, tostowy - 34 g,

---------------------------------------------------------

  • ser gouda, tłusty - 8 g,

---------------------------------------------------------

  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 5.5 g,

---------------------------------------------------------

  • jajo kurze, świeże - 71 g,
  • pieprz biały, nasiona suszone - 0.1 g,
  • sól kamienna - 0.3 g,


---------------------------------------------------------

  • pomidor czerwony, świeży - 85 g,

--------------------------------------------------------

  • woda - 95 g;

WYKONANIE:

  • chleb pszenny graham, tostowy - opiecz,
  • ser gouda, tłusty - zetrzyj na tarce o grubych oczkach,
  • pomidor czerwony, świeży - umyty, obrany ze skórki, pokrój w półksiężyce,
  • woda - nalej do szklanki;

Opiecz pieczywo tostowe. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jaja i przyprawy wlej do wysokiego naczynia i rozmieszaj blenderem. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, wlej masę jajeczną, gdy omlet będzie ścięty od spodu, wierzch posyp szynką i serem. Złóż omlet na pół i podsmażaj przez 1-2 minuty. Po chwili przewróć omlet, aby zrumienił się po drugiej stronie. Podaj z warzywami i tostem. Do picia przygotuj wodę. Smacznego! :)


Zobacz inne diety Kliknij 


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR