Niedoczynność tarczycy w ciąży - dieta
Niedoczynność tarczycy w ciąży wymaga stosowania diety wspierającej leczenie farmakologiczne. Konieczne jest systematyczne spożywanie poszczególnych posiłków oraz stawianie, w dużej mierze, na produkty o niskim indeksie glikemicznym. Tak samo, jak w przypadku kobiet niechorujących na niedoczynność tarczycy w ciąży, dieta musi charakteryzować się wyższą podażą kilokalorii. Powinno być ona jednak w dalszym ciągu zbilansowana i oparta na produktach o niskim stopniu przetworzenia.
Dieta dla kobiet w ciąży z niedoczynnością tarczycy
Oprócz regularnych zbilansowanych posiłków ważne jest to, aby w diecie ciężarnej z niedoczynnością tarczycy znalazły się produkty będące źródłem selenu, jodu i kwasu foliowego. Nie można zapomnieć również o codziennej suplementacji witaminy D. Jadłospis powinien obfitować w nienasycone tłuszcze — szczególnie te pochodzące z ryb i olejów roślinnych. Dieta dla kobiet w ciąży z niedoczynnością tarczycy powinna charakteryzować się działaniem przeciwzapalnym, dlatego konieczne jest spożywanie dużych ilości warzyw i owoców o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.
Przykładowy jadłospis, 2588 kcal - 6 posiłków: DIETA DLA KOBIETY W CIĄŻY Z NIEDOCZYNNOŚCIĄ TARCZYCY
UWAGA!
Pamiętaj, że kaloryczność jadłospisu dla kobiet w ciąży jest zależna nie tylko od masy ciała czy aktywności fizycznej, ale także od trymestru ciąży. Nasz 6 posiłek został stworzony "dla Maluszka" - ze względu na zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne w tym okresie. Możesz go spożyć w dowolnej porze dnia, ale nie później niż około pół godziny przed snem. Przykładowy jadłospis uwzględnia potrzeby Mamy (2300 kcal) i dzidziusia w II trymestrze ciąży pojedynczej.
Śniadanie 576 kcal (7:00-9:00)
Czas przygotowania: 5 min
Kanapki z szynką gotowaną, pomidorem i bazylią
- chleb żytni, pełnoziarnisty - 129 g,
- masło ekstra 82.5% tłuszczu - 11.5 g,
- wieprzowina, szynka gotowana - 69 g,
- pomidor czerwony, świeży - 161 g,
- bazylia, liście świeże - 9.2 g,
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
---------------------------------------------------------
- sok jabłkowy - 161 g,
- woda - 115 g;
WYKONANIE:
- chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki,
- wieprzowina, szynka gotowana - przygotuj plastry,
- pomidor czerwony, świeży - umyty, pokrój w plastry,
- bazylia, liście świeże - umyta i osuszona,
- sok jabłkowy - nalej do szklanki,
- woda - nalej do szklanki;
Pieczywo posmaruj tłuszczem, nałóż plastry, warzywa posyp przyprawami i ziołami. Do picia wymieszaj sok z wodą. Smacznego! :)
Przekąska 232 kcal (9:00-12:00)
Czas przygotowania: 2 min
Jabłko z jogurtem
- jogurt grecki - 150 g,
- jabłko, świeże - 173 g;
WYKONANIE:
jabłko, świeże - umyte i obrane, bez gniazd nasiennych, pokrój w kostkę;
Zjedz owoce wymieszane z jogurtem. Smacznego! :)
Obiad 808 kcal (13:00-16:00)
Czas przygotowania: 50 min
Stroganow z kurczaka i kasza gryczaną
- kasza gryczana niepalona, biała - 106 g,
---------------------------------------------------------
- kurczak, pierś bez skóry, świeża - 138 g,
- sól kamienna - 1.4 g,
---------------------------------------------------------
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 18.4 g,
- cebula, świeża - 58 g,
- liść laurowy, suszony - 0.2 g,
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone - 0.2 g,
- papryka czerwona, świeża - 92 g,
- pieczarki, świeże - 92 g,
- czosnek, ząbek świeży - 5 g,
- papryka suszona, mielona - 0.5 g,
- ogórek kiszony - 69 g,
- woda - 138 g,
- pomidorowy koncentrat, 30% - 23 g,
- musztarda - 7 g,
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
- sól kamienna - 2.3 g,
- śmietana, 18% tłuszczu - 23 g,
- pietruszka, natka świeża - 4.6 g,
---------------------------------------------------------
- woda do picia - 276 g;
WYKONANIE:
- kasza gryczana niepalona, biała - ugotuj w osolonej wodzie,
- kurczak, pierś bez skóry, świeża - oczyszczona, pokrój w cienkie paski i posól,
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w piórka,
- papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę,
- pieczarki, świeże - umyte, pokrój w plasterki,
- czosnek, ząbek świeży - obrany z łupin, przeciśnij przez praskę,
- ogórek kiszony - pokrój w słupki,
- pietruszka, natka świeża - umyta, poszatkuj;
woda do picia - nalej do szklanki;
Na tłuszcz wrzuć cebulę i liść laurowy, smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj ziele angielskie, paprykę świeżą i pieczarki, podduś. Dodaj czosnek i paprykę suszoną, przesmaż, następnie dorzuć ogórki, podduś. Zalej wodą, dodaj koncentrat i musztardę, zagotuj. Dosyp pozostałe przyprawy i wrzuć mięso, gotuj aż mięso dojdzie, na koniec dodaj śmietanę. Gulasz podaj z kaszą, posypane natką. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)
Podwieczorek 231 kcal (16:00-18:00)
Czas przygotowania: 5 min
Ciecierzyca w sosie cytrynowym
- cytryna, sok świeżo wyciśnięty - 16 g,
- erytrytol - 12 g,
- oliwa z oliwek Extra Virgin - 6.9 g,
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
- sól kamienna - 0.2 g,
---------------------------------------------------------
- ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn - 107 g,
- pietruszka, natka świeża - 4.2 g;
WYKONANIE:
- ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn - odsączona z zalewy,
- pietruszka, natka świeża - umyta, drobno posiekaj;
Połącz wszystkie składniki sosu, dodaj warzywa, wymieszaj. Smacznego :)
Kolacja 458 kcal (18:00-20:00)
Czas przygotowania: 14 min
Fasolka z mozzarellą i tostem
- fasola szparagowa, świeża - 179 g,
- sól kamienna - 1.4 g,
---------------------------------------------------------
- chleb pszenny graham, tostowy - 46 g,
---------------------------------------------------------
- pomidor czerwony, świeży - 138 g,
- ser mozzarella, - 39 g,
- oliwa z oliwek Extra Virgin - 6.9 g,
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
--------------------------------------------------------
- sok jabłkowy - 161 g,
- woda do picia - 115 g;
WYKONANIE:
- fasola szparagowa, świeża - dodaj do gotującej się wody,
- chleb pszenny graham, tostowy - opiecz w tosterze,
- pomidor czerwony, świeży - umyty, pokrój w kostkę,
- ser mozzarella, bez laktozy - pokrój w kostkę,
- sok jabłkowy - nalej do szklanki,
- woda do picia - nalej do szklanki;
Ugotowaną fasolkę wymieszaj z pomidorem, serem i oliwą. Zjedz sałatkę z pieczywem. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego!
Posiłek dla Maluszka 285 kcal (20:00-21:00)
Czas przygotowania: 10 min
Omlet z serem, pomidorem i tostem
- chleb pszenny graham, tostowy - 34 g,
---------------------------------------------------------
- ser gouda, tłusty - 8 g,
---------------------------------------------------------
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 5.5 g,
---------------------------------------------------------
- jajo kurze, świeże - 71 g,
- pieprz biały, nasiona suszone - 0.1 g,
- sól kamienna - 0.3 g,
---------------------------------------------------------
- pomidor czerwony, świeży - 85 g,
--------------------------------------------------------
- woda - 95 g;
WYKONANIE:
- chleb pszenny graham, tostowy - opiecz,
- ser gouda, tłusty - zetrzyj na tarce o grubych oczkach,
- pomidor czerwony, świeży - umyty, obrany ze skórki, pokrój w półksiężyce,
- woda - nalej do szklanki;
Opiecz pieczywo tostowe. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jaja i przyprawy wlej do wysokiego naczynia i rozmieszaj blenderem. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, wlej masę jajeczną, gdy omlet będzie ścięty od spodu, wierzch posyp szynką i serem. Złóż omlet na pół i podsmażaj przez 1-2 minuty. Po chwili przewróć omlet, aby zrumienił się po drugiej stronie. Podaj z warzywami i tostem. Do picia przygotuj wodę. Smacznego! :)
Zobacz inne diety Kliknij