Przykładowy jadłospis diety bez laktozy

Przykładowy jadłospis diety bez laktozy

Nietolerancja laktozy to powszechne zjawisko, które może być wrodzone lub potęgować się z wiekiem. U wielu osób pojawia się ona dopiero w dorosłości. Jest to jedna z najczęstszych nietolerancji żywnościowych u człowieka. Nic więc dziwnego w tym, że w sklepach pojawia się coraz więcej produktów zawierających etykiety z napisem „bez laktozy”. Można znaleźć wśród nich między innymi mleko, sery, lody czy nawet masło. Przy nietolerancji laktozy jadłospis jednak może być bardziej zróżnicowany, niż mogłoby się wydawać.

Produkty w diecie bez laktozy

Przepis na obiad bez laktozy nie musi zawierać nabiału. Istnieje wiele różnorodnych potraw, które smakują świetnie bez niego. Jednak trzeba zauważyć, że podczas stosowania diety bez laktozy w jadłospisie nie trzeba eliminować całkowicie produktów nabiałowych. Wspomniane wcześniej produkty niezawierające tego cukru sprawdzą się świetnie jako element codziennego żywienia. Można także stosować alternatywy w postaci produktów roślinnych, np. jogurtów, mleka kokosowego czy napojów migdałowych. Miłośnicy serów z pewnością będą zachwyceni tym, że przy nietolerancji laktozy przepisy na smakowite posiłki mogą zawierać twarde sery dojrzewające, takie jak parmezan czy cheddar - produkty te zawierają śladowe ilości tej substancji. Jak więc w diecie bez laktozy wygląda przykładowy jadłospis? Przedstawiamy go poniżej:


Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przykładowy jadłospis, 1600 kcal - 5 posiłków: DIETA PRZY NIETOLERANCJI LAKTOZY 

 

Śniadanie 401 kcal (7:00-9:00) 

Czas przygotowania: 10 min

Owsianka na mleku z gruszką, cynamonem i orzechami

  • mleko krowie, UHT 1.5% tłuszczu bez laktozy - 262 g,
  • erytrytol - 4 g,
  • płatki owsiane, zwykłe lub górskie - 38 g,

—--------------------------------------------------------

  • gruszka, świeża - 112 g,
  • cynamon, laska suszona, mielona - 0.7 g,
  • migdały - 14 g;

WYKONANIE:

  • gruszka, świeża - umyta i obrana ze skórki, pokrój w drobną kostkę;

Do gotującego się mleka, dodaj erytrytol i płatki. Zmniejsz moc palnika na mały płomień. Odczekaj 5 min, aż płatki wchłoną płyn i zmiękną. Podawaj z gruszką, cynamonem i orzechami. Smacznego! :)

 

Przekąska 161 kcal (9:00-12:00)

Czas przygotowania: 3 min

Groszek z chilli w sosie cytrynowym

  • cytryna, sok świeżo wyciśnięty - 12 g,
  • erytrytol - 8 g,
  • oliwa z oliwek Extra Virgin - 4.8 g,
  • sól kamienna - 0.2 g,
  • groszek zielony, konserwowy - 155 g,
  • papryka chili czerwona, świeża - 3.2 g;

WYKONANIE:

  • groszek zielony, konserwowy - odsączony z zalewy,
  • papryka chili czerwona, świeża - umyta i bez pestek, drobno posiekaj;

Połącz wszystkie składniki sosu, dodaj warzywa, wymieszaj. Smacznego! :)

 

Obiad 561 kcal (13:00-16:00) 

Czas przygotowania: 40 min

Zupa meksykańska z indykiem

  • indyk, mięso z uda bez skóry mielone, świeże - 94 g
  • sól kamienna - 1 g,

—--------------------------------------------------------

  • chleb pszenny graham, tostowy - 48 g,

—--------------------------------------------------------

  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 12.8 g,
  • cebula, świeża - 40 g,
  • liść laurowy, suszony - 0.2 g,
  • czosnek, ząbek świeży - 3 g,
  • papryka chili czerwona, świeża - 2 g,
  • ziele angielskie, ziarno suszone, mielone - 0.2 g,
  • papryka suszona, mielona - 0.4 g,
  • woda - 240 g,
  • fasola czerwona, konserwowa, nasiona i płyny - 96 g,
  • kukurydza, konserwowa - 45 g,
  • pomidor, konserwowy, krojony - 35 g,
  • pomidorowy koncentrat, 30% - 24 g,
  • oregano, suszone - 0.2 g,
  • kmin rzymski, suszony, mielony - 0.2 g,
  • sól kamienna - 2.9 g,
  • kolendra, liście świeże - 6 g;

WYKONANIE:

  • indyk, mięso z uda bez skóry mielone, świeże - wymieszaj z solą,
  • chleb pszenny graham, tostowy - opiecz kromki,
  • cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w kostkę,
  • czosnek, ząbek świeży - obrany z łupin, przeciśnij przez praskę,
  • papryka chili czerwona, świeża - umyta i bez nasion, drobno pokrój,
  • fasola czerwona, konserwowa, nasiona i płyny - odsączone nasiona,
  • kukurydza, konserwowa - odsączone ziarna,
  • kolendra, liście świeże - umyte i osuszone, poszatkuj;

Mięso wymieszaj z solą i odstaw aby osiągnęło temperaturę pokojową. Opiecz tosty. Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę z liściem laurowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chili, dosyp paprykę suszoną i ziele, chwilę podsmaż i zalej wodą. Dodaj odsączone nasiona, wlej pomidory, dołóż koncentrat i mięso, zagotuj. Na koniec dosyp pozostałe przyprawy. Podawaj z tostami, posypane natką. Smacznego! :)

 

Podwieczorek 159 kcal (16:00-18:00) 

Czas przygotowania: 5 min

Koktajl z jogurtu kokosowego, miodu i jagód mrożonych

  • czarne jagody, mrożone - 62 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda - 48 g,
  • miód pszczeli - 12.8 g,
  • jogurt kokosowy, naturalny - 99 g;

WYKONANIE:

  • czarne jagody, mrożone - przygotuj odmierzoną porcję;

W letniej wodzie rozpuść miód. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Smacznego! :)

 

Kolacja 320 kcal (18:00-20:00) 

Czas przygotowania: 10 min

Jajecznica z pomidorem i tostem

  • chleb pszenny graham, tostowy - 32 g,

—--------------------------------------------------------

  • pomidor czerwony, świeży - 120 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,

—--------------------------------------------------------

  • masło klarowane - 8 g,
  • jajo kurze, świeże - 98 g,
  • sól kamienna - 0.4 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda do picia - 192 g;

WYKONANIE:

  • chleb pszenny graham, tostowy - przygotuj kromki,
  • pomidor czerwony, świeży - umyty, przygotuj plasterki,
  • jajo kurze, świeże - umyte, wbij do miseczki,
  • woda do picia - nalej do szklanki;

Pieczywo upiecz w tosterze. Na roztopiony tłuszcz wlej rozbełtane jajko, podsmaż. Podawaj z warzywami posypanymi przyprawami i wodą. Smacznego! :)



Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR