Przykładowy jadłospis diety przy Hashimoto
Nie ulega wątpliwości, że coraz więcej osób jest świadomych znaczenia odpowiednio skomponowanego jadłospisu przy chorobie Hashimoto. Zbilansowana dieta może skutecznie wspomagać leczenie i co za tym idzie, poprawiać stan zdrowia i samopoczucie. Oprócz regularnego przyjmowania lewotyroksyny konieczne jest stosowanie się do zasad zdrowego stylu życia. Pomocne okaże się więc dostosowanie diety i zwiększenie aktywności fizycznej oraz zadbanie o odpowiednią długość snu i wypoczynek. Jadłospis dla osób chorujących na Hashimoto nie należy do restrykcyjnych. Ma on jednak swoje dodatkowe założenia, które trzeba wziąć pod uwagę w planowaniu żywienia.
Dieta w Hashimoto — jadłospis przeciwzapalny
Dieta dla osób z Hashimoto wymaga jadłospisu opierającego się na zasadach zdrowego żywienia. Szczególną uwagę należy zwrócić na dostarczanie składników odżywczych, które są istotne z perspektywy prawidłowej syntezy hormonów tarczycy. Ze względu na to, że schorzenie to wiąże się z ogólnym stanem zapalnym organizmu, jadłospis w chorobie Hashimoto powinien być obfity w produkty o działaniu przeciwzapalnym. Wskazane jest wzbogacenie swojego menu w świeże warzywa i owoce, które są bogactwem antoksydantów. Szczególnie bogate w nie są owoce jagodowe, takie jak: maliny, jeżyny, jagody, borówki i truskawki.
Dieta przy chorobie Hashimoto powinna brać pod uwagę przepisy zawierające ryby. Są one korzystne ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które oprócz działania przeciwzapalnego, stymulują konwersję T4 do T3. Zaleca się, aby ryby spożywać 1-2 razy w tygodniu. Szczególnie warto rozważyć wprowadzenie łososia atlantyckiego, halibuta, sardynek i makreli. Oprócz wspomnianych kwasów omega-3 nie bez znaczenia pozostają tłuszcze pochodzenia roślinnego. Warto wzorować się tutaj na diecie śródziemnomorskiej, która bogata jest w oliwę z oliwek tłoczoną na zimno, ryby i owoce morza oraz niewielkie ilości chudego mięsa i nabiału.
Zdrowe odżywianie w Hashimoto? Wzbogać jadłospis w antyoksydacyjne przyprawy!
Przyprawy służą nie tylko wzbogacaniu potraw w dodatkowe walory smakowe. Mają także prozdrowotne właściwości. W diecie przy chorobie Hashimoto warto uzupełnić przepisy o przyprawy o charakterze przeciwzapalnym. Na szczególną uwagę zasługuje kurkuma. Istnieją bowiem dowody naukowe świadczące o jej pozytywnym wpływie na zmniejszanie stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego w organizmie. Warto zwrócić uwagę również na imbir, cynamon, goździki, rozmaryn, bazylię oraz gałkę muszkatołową. Przyprawy można dodawać zarówno do posiłków przygotowywanych na ciepło, jak i do napojów, koktajli owocowo-warzywnych oraz zimnych deserów.
Mikroelementy i witaminy w jadłospisie na Hashimoto
Istnieją składniki mineralne, które mają duży wpływ na pracę gruczołu tarczowego. Oznacza to, że ich ewentualny niedobór może utrudniać leczenie. Należy do nich m.in. selen. W celu zaspokojenia zapotrzebowania na ten pierwiastek nie trzeba decydować się na suplementację — wystarczy, że w ramach jadłospisu znajdą się takie produkty, jak ryby i skorupiaki, orzechy brazylijskie, jaja, grzyby, mleko i przetwory mleczne. Szczególną uwagę należy zwrócić również na jod, którego głównym źródłem w polskiej diecie jest sól kuchenna jodowana oraz na żelazo i cynk.
Oprócz dobrze zbilansowanego jadłospisu w diecie przy Hashimoto może zaistnieć konieczność suplementacji. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi osobom dorosłym rekomenduje się przyjmowanie od 800 do 2000 j.m. witaminy D w okresie od września do kwietnia. W badaniach przeprowadzonych na osobach z Hashimoto zaobserwowano niższe stężenie witaminy D w porównaniu do grupy kontrolnej. Dlatego w celu wspomagania leczenia warto regularnie badać poziom witaminy D we krwi i w razie niedoborów skonsultować się z lekarzem.
Nasi dietetycy stworzyli przykładowy 1-dniowy jadłospis, składający się z prostych przepisów dla osób chorujących na Hashimoto. Przekonaj się, jak smaczna i wartościowa może być ta dieta.
Jeśli chcesz korzystać z przepisów z gramaturą produktów, dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.
Przykładowy jadłospis 1600 kcal: DIETA W CHOROBIE HASHIMOTO - 5 posiłków,
Śniadanie 401 kcal (7:00-9:00)
Czas przygotowania: 5 min
Kanapki z szynką gotowaną i papryką
- chleb żytni, pełnoziarnisty - 90 g,
- masło ekstra 82.5% tłuszczu - 8 g,
- wieprzowina, szynka gotowana - 48 g,
- papryka czerwona, świeża - 72 g,
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
—--------------------------------------------------------
- sok jabłkowy - 112 g,
- woda - 80 g;
WYKONANIE:
- chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki,
- wieprzowina, szynka gotowana - przygotuj plasterki,
- papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona z nasion, pokrój w paski,
- sok jabłkowy - nalej do szklanki,
- woda - nalej do szklanki;
Pieczywo posmaruj tłuszczem, nałóż wędlinę, warzywa posyp przyprawami. Do picia wymieszaj sok z wodą. Smacznego! :)
Przekąska 160 kcal (9:00-12:00)
Czas przygotowania: 10 min
Smoothie ze szpinakiem, natką, jabłkiem, bananem, pomarańczą i imbirem
- szpinak, liście świeże - 19 g,
- pietruszka, natka świeża - 13 g,
- jabłko, świeże - 80 g,
- banan dojrzały, świeży - 56 g,
- imbir, korzeń świeży - 4 g,
- pomarańcza, świeża - 112 g,
- woda - 48 g;
WYKONANIE:
- szpinak, liście świeże - umyty,
- pietruszka, natka świeża - umyta,
- jabłko, świeże - obrane ze skórki i oczyszczone z gniazd nasiennych,
- banan dojrzały, świeży - obrany ze skórki,
- imbir, korzeń świeży - oczyszczony ze skórki, drobno pokrój,
- pomarańcza, świeża - obrana ze skórki i błon;
Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksera i dokładnie zmiksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Smacznego! :)
Obiad 561 kcal (13:00-16:00)
Czas przygotowania: 45 min
Indyk w sosie curry
- indyk, pierś bez skóry, świeża - 114 g,
- sól kamienna - 1 g,
- curry, mieszanka przyprawowa - 1 g,
—--------------------------------------------------------
- ryż brązowy - 70 g,
—--------------------------------------------------------
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 13 g,
- imbir, korzeń świeży - 5 g,
- cebula, świeża - 40 g,
- czosnek, ząbek świeży - 4 g,
- woda - 64 g,
- mleczko kokosowe, konserwowe - 16 g,
- curry, mieszanka przyprawowa - 0.4 g,
- kurkuma, suszona, mielona - 0.4 g,
- papryka suszona, mielona - 0.4 g,
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
- jogurt grecki - 34 g,
- erytrytol - 6 g,
- sól kamienna - 1 g,
- kolendra, liście świeże - 6 g,
—--------------------------------------------------------
- ogórek, świeży - 152 g,
- kmin rzymski, suszony, mielony - 0.2 g
—--------------------------------------------------------
- woda - 192 g;
WYKONANIE:
- indyk, pierś bez skóry, świeża - oczyszczona, pokrój w paski i posól,
- ryż brązowy - ugotuj w osolonej wodzie,
- imbir, korzeń świeży - obrany, drobno posiekaj,
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę,
- czosnek, ząbek świeży - obrany z łupin, zgnieć w prasce,
- mleczko kokosowe, konserwowe - wymieszane,
- kolendra, liście świeże - umyta, posiekaj,
- ogórek, świeży - obrany ze skórki, pokrój w słupki,
- woda - nalej do szklanki;
Pokrojone mięso posyp solą, curry, wymieszaj i odstaw. Na tłuszczu podsmaż imbir, następnie cebulę, po chwili dorzuć czosnek. Dolej wodę, mleko kokosowe, dodaj przyprawy. Dorzuć mięso, po chwili dodaj jogurt. Całość duś 2-3 minuty. Warzywa posyp kminem. Do picia przyszykuj wodę. Sos podaj z ryżem i warzywami. Smacznego! :)
Podwieczorek 159 kcal (16:00-18:00)
Czas przygotowania: 5 min
Jabłko z orzechami brazylijskimi
- jabłko, świeże - 144 g,
- orzechy brazylijskie - 13 g;
WYKONANIE:
- jabłko, świeże - umyte i obrane zetrzyj na tarce;
Zjedz owoce z orzechami. Smacznego! :)
Kolacja 321 kcal (18:00-20:00)
Czas przygotowania: 6 min
Tosty z żółtym serem i pomidorami
- chleb żytni pełnoziarnisty, tostowy - 66 g,
- ser gouda, tłusty - 37 g,
—--------------------------------------------------------
- pomidory koktajlowe, świeże - 120 g,
—--------------------------------------------------------
- woda do picia - 192 g;
WYKONANIE:
- chleb żytni pełnoziarnisty, tostowy - przygotuj kromki,
- ser gouda, tłusty - przygotuj plastry,
- pomidory koktajlowe, świeże - umyte,
- woda do picia - nalej do szklanki;
Pieczywo opiecz razem z serem. Podawaj z warzywami. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)
Zobacz inne diety Kliknij