Przykładowy jadłospis diety przy Hashimoto

Przykładowy jadłospis diety przy Hashimoto

Nie ulega wątpliwości, że coraz więcej osób jest świadomych znaczenia odpowiednio skomponowanego jadłospisu przy chorobie Hashimoto. Zbilansowana dieta może skutecznie wspomagać leczenie i co za tym idzie, poprawiać stan zdrowia i samopoczucie. Oprócz regularnego przyjmowania lewotyroksyny konieczne jest stosowanie się do zasad zdrowego stylu życia. Pomocne okaże się więc dostosowanie diety i zwiększenie aktywności fizycznej oraz zadbanie o odpowiednią długość snu i wypoczynek. Jadłospis dla osób chorujących na Hashimoto nie należy do restrykcyjnych. Ma on jednak swoje dodatkowe założenia, które trzeba wziąć pod uwagę w planowaniu żywienia.

Dieta w Hashimoto — jadłospis przeciwzapalny

Dieta dla osób z Hashimoto wymaga jadłospisu opierającego się na zasadach zdrowego żywienia. Szczególną uwagę należy zwrócić na dostarczanie składników odżywczych, które są istotne z perspektywy prawidłowej syntezy hormonów tarczycy. Ze względu na to, że schorzenie to wiąże się z ogólnym stanem zapalnym organizmu, jadłospis w chorobie Hashimoto powinien być obfity w produkty o działaniu przeciwzapalnym. Wskazane jest wzbogacenie swojego menu w świeże warzywa i owoce, które są bogactwem antoksydantów. Szczególnie bogate w nie są owoce jagodowe, takie jak: maliny, jeżyny, jagody, borówki i truskawki.

Dieta przy chorobie Hashimoto powinna brać pod uwagę przepisy zawierające ryby. Są one korzystne ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które oprócz działania przeciwzapalnego, stymulują konwersję T4 do T3. Zaleca się, aby ryby spożywać 1-2 razy w tygodniu. Szczególnie warto rozważyć wprowadzenie łososia atlantyckiego, halibuta, sardynek i makreli. Oprócz wspomnianych kwasów omega-3 nie bez znaczenia pozostają tłuszcze pochodzenia roślinnego. Warto wzorować się tutaj na diecie śródziemnomorskiej, która bogata jest w oliwę z oliwek tłoczoną na zimno, ryby i owoce morza oraz niewielkie ilości chudego mięsa i nabiału.

Zdrowe odżywianie w Hashimoto? Wzbogać jadłospis w antyoksydacyjne przyprawy!

Przyprawy służą nie tylko wzbogacaniu potraw w dodatkowe walory smakowe. Mają także prozdrowotne właściwości. W diecie przy chorobie Hashimoto warto uzupełnić przepisy o przyprawy o charakterze przeciwzapalnym. Na szczególną uwagę zasługuje kurkuma. Istnieją bowiem dowody naukowe świadczące o jej pozytywnym wpływie na zmniejszanie stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego w organizmie. Warto zwrócić uwagę również na imbir, cynamon, goździki, rozmaryn, bazylię oraz gałkę muszkatołową. Przyprawy można dodawać zarówno do posiłków przygotowywanych na ciepło, jak i do napojów, koktajli owocowo-warzywnych oraz zimnych deserów.

Mikroelementy i witaminy w jadłospisie na Hashimoto

Istnieją składniki mineralne, które mają duży wpływ na pracę gruczołu tarczowego. Oznacza to, że ich ewentualny niedobór może utrudniać leczenie. Należy do nich m.in. selen. W celu zaspokojenia zapotrzebowania na ten pierwiastek nie trzeba decydować się na suplementację — wystarczy, że w ramach jadłospisu znajdą się takie produkty, jak ryby i skorupiaki, orzechy brazylijskie, jaja, grzyby, mleko i przetwory mleczne. Szczególną uwagę należy zwrócić również na jod, którego głównym źródłem w polskiej diecie jest sól kuchenna jodowana oraz na żelazo i cynk.

Oprócz dobrze zbilansowanego jadłospisu w diecie przy Hashimoto może zaistnieć konieczność suplementacji. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi osobom dorosłym rekomenduje się przyjmowanie od 800 do 2000 j.m. witaminy D w okresie od września do kwietnia. W badaniach przeprowadzonych na osobach z Hashimoto zaobserwowano niższe stężenie witaminy D w porównaniu do grupy kontrolnej. Dlatego w celu wspomagania leczenia warto regularnie badać poziom witaminy D we krwi i w razie niedoborów skonsultować się z lekarzem.

Nasi dietetycy stworzyli przykładowy 1-dniowy jadłospis, składający się z prostych przepisów dla osób chorujących na Hashimoto. Przekonaj się, jak smaczna i wartościowa może być ta dieta.


Jeśli chcesz korzystać z przepisów z gramaturą produktów, dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

 

Przykładowy jadłospis 1600 kcal: DIETA W CHOROBIE HASHIMOTO - 5 posiłków, 

 

Śniadanie 401 kcal (7:00-9:00) 

Czas przygotowania: 5 min

Kanapki z szynką gotowaną i papryką

  • chleb żytni, pełnoziarnisty - 90 g,
  • masło ekstra 82.5% tłuszczu - 8 g,
  • wieprzowina, szynka gotowana - 48 g,
  • papryka czerwona, świeża - 72 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,

—--------------------------------------------------------

  • sok jabłkowy - 112 g,
  • woda - 80 g;

WYKONANIE:

  • chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki,
  • wieprzowina, szynka gotowana - przygotuj plasterki,
  • papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona z nasion, pokrój w paski,
  • sok jabłkowy - nalej do szklanki,
  • woda - nalej do szklanki;

Pieczywo posmaruj tłuszczem, nałóż wędlinę, warzywa posyp przyprawami. Do picia wymieszaj sok z wodą. Smacznego! :)

 

Przekąska 160 kcal (9:00-12:00) 

Czas przygotowania: 10 min

Smoothie ze szpinakiem, natką, jabłkiem, bananem, pomarańczą i imbirem

  • szpinak, liście świeże - 19 g,
  • pietruszka, natka świeża - 13 g,
  • jabłko, świeże - 80 g,
  • banan dojrzały, świeży - 56 g,
  • imbir, korzeń świeży - 4 g,
  • pomarańcza, świeża - 112 g,
  • woda - 48 g;

WYKONANIE:

  • szpinak, liście świeże - umyty,
  • pietruszka, natka świeża - umyta,
  • jabłko, świeże - obrane ze skórki i oczyszczone z gniazd nasiennych,
  • banan dojrzały, świeży - obrany ze skórki,
  • imbir, korzeń świeży - oczyszczony ze skórki, drobno pokrój,
  • pomarańcza, świeża - obrana ze skórki i błon;

Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksera i dokładnie zmiksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Smacznego! :)

 

Obiad 561 kcal (13:00-16:00) 

Czas przygotowania: 45 min

Indyk w sosie curry

  • indyk, pierś bez skóry, świeża - 114 g,
  • sól kamienna - 1 g,
  • curry, mieszanka przyprawowa - 1 g,

—--------------------------------------------------------

  • ryż brązowy - 70 g,

—--------------------------------------------------------

  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 13 g,
  • imbir, korzeń świeży - 5 g,
  • cebula, świeża - 40 g,
  • czosnek, ząbek świeży - 4 g,
  • woda - 64 g,
  • mleczko kokosowe, konserwowe - 16 g,
  • curry, mieszanka przyprawowa - 0.4 g,
  • kurkuma, suszona, mielona - 0.4 g,
  • papryka suszona, mielona - 0.4 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • jogurt grecki - 34 g,
  • erytrytol - 6 g,
  • sól kamienna - 1 g,
  • kolendra, liście świeże - 6 g,

—--------------------------------------------------------

  • ogórek, świeży - 152 g,
  • kmin rzymski, suszony, mielony - 0.2 g

—--------------------------------------------------------

  • woda - 192 g;

WYKONANIE:

  • indyk, pierś bez skóry, świeża - oczyszczona, pokrój w paski i posól,
  • ryż brązowy - ugotuj w osolonej wodzie,
  • imbir, korzeń świeży - obrany, drobno posiekaj,
  • cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę,
  • czosnek, ząbek świeży - obrany z łupin, zgnieć w prasce,
  • mleczko kokosowe, konserwowe - wymieszane,
  • kolendra, liście świeże - umyta, posiekaj,
  • ogórek, świeży - obrany ze skórki, pokrój w słupki,
  • woda - nalej do szklanki;

Pokrojone mięso posyp solą, curry, wymieszaj i odstaw. Na tłuszczu podsmaż imbir, następnie cebulę, po chwili dorzuć czosnek. Dolej wodę, mleko kokosowe, dodaj przyprawy. Dorzuć mięso, po chwili dodaj jogurt. Całość duś 2-3 minuty. Warzywa posyp kminem. Do picia przyszykuj wodę. Sos podaj z ryżem i warzywami. Smacznego! :)

 

Podwieczorek 159 kcal (16:00-18:00) 

Czas przygotowania: 5 min

Jabłko z orzechami brazylijskimi

  • jabłko, świeże - 144 g,
  • orzechy brazylijskie - 13 g;

WYKONANIE:

  • jabłko, świeże - umyte i obrane zetrzyj na tarce;

Zjedz owoce z orzechami. Smacznego! :)

 

Kolacja 321 kcal (18:00-20:00) 

Czas przygotowania: 6 min

Tosty z żółtym serem i pomidorami

  • chleb żytni pełnoziarnisty, tostowy - 66 g,
  • ser gouda, tłusty - 37 g,

—--------------------------------------------------------

  • pomidory koktajlowe, świeże - 120 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda do picia - 192 g;

WYKONANIE:

  • chleb żytni pełnoziarnisty, tostowy - przygotuj kromki,
  • ser gouda, tłusty - przygotuj plastry,
  • pomidory koktajlowe, świeże - umyte,
  • woda do picia - nalej do szklanki;

Pieczywo opiecz razem z serem. Podawaj z warzywami. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)


Zobacz inne diety Kliknij 


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR