Przykładowy jadłospis przy niedoczynności tarczycy
Niedoczynność tarczycy diagnozuje się wtedy, kiedy gruczoł tarczowy produkuje za mało tyroksyny i trójjodotyroniny w stosunku do potrzeb organizmu. Hormony te odgrywają niezwykle istotną rolę m.in. w procesie termogenezy oraz regulacji metabolizmu. Leczenie niedoczynności polega na przyjmowaniu lewotyroksyny. Niestety, ale nie ma możliwości wyleczenia tego schorzenia tylko za pomocą odpowiedniego sposobu żywienia. Dieta na niedoczynność tarczycy wymaga dostosowania jadłospisu do potrzeb danej osoby. Nie musi wiązać się jednak z licznymi restrykcjami.
Dieta przy niedoczynności tarczycy — założenia jadłospisu
Dieta w niedoczynności tarczycy polega na takim dopasowaniu jadłospisu, aby wspierał on przyswajanie leków. Odpowiedni styl życia, a w szczególności zdrowy sposób żywienia będzie wpływał na poprawę samopoczucia, które w tym schorzeniu może być obniżone. Dieta odchudzająca przy niedoczynności tarczycy z jadłospisem zawierającym przepisy o obniżonej wartości energetycznej może być wskazana w przypadku pacjenta z nadwagą lub otyłością. Jednak jeśli masa ciała jest prawidłowa, należy postawić na wartość energetyczną odpowiadającą indywidualnemu zapotrzebowaniu.
Wskazane jest, aby spożywać między 4 a 5 posiłków w ciągu dnia. Nawyk regularnego jedzenia pozytywnie wpłynie na przyspieszenie przemiany materii. Jadłospis na niedoczynność tarczycy powinien obfitować w bogate w antyoksydanty warzywa i owoce. Szczególnie wysoką zawartością cechują się owoce jagodowe, takie jak borówki, jagody, truskawki, maliny i jeżyny. Niezwykle ważnym elementem diety w niedoczynności tarczycy są nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega-3. Warto pamiętać, aby codziennie spożywać produkty będące roślinnymi źródłami tłuszczów — np. orzechy, olej lniany, pestki dyni, słonecznika, nasiona lnu, oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Należy zwrócić uwagę także na ryby — są one bogate w kwasy EPA i DHA, które wykazują działanie przeciwrodnikowe i ułatwiają konwersję hormonu T4 do T3.
W diecie przy niedoczynności tarczycy komponując jadłospis, należy uważać na tzw. produkty goitrogenne, czyli wolotwórcze. Powodują one ograniczenie wchłaniania jodu, który jest konieczny do syntezy hormonów T3 i T4. Goitrogeny obecne są w warzywach kapustnych, innych warzywach krzyżowych (takich jak kalafior lub brokuł), rzepie, produktach sojowych, orzeszkach ziemnych i gorczycy. Gotowanie bez pokrywki jest w stanie zmniejszyć zawartość tych związków o około 30%. Dodatkowo warto spożywać je w drugiej połowie dnia, aby zachować odpowiedni odstęp od przyjęcia leków.
Jadłospis przy niedoczynności tarczycy — korzystne składniki pokarmowe
Wiadomo już, że dieta w niedoczynności tarczycy nie powinna być niedoborowa. Jednak niektóre składniki pokarmowe w kontekście wydzielania hormonów odgrywają szczególną rolę. Należą do nich selen, jod, cynk, żelazo i witamina D3. Żywność, taka jak owoce morza i ryby morskie, to doskonałe źródło selenu i jodu. Żelazo warto pozyskiwać z produktów mięsnych oraz z roślinnych, spożywając je w towarzystwie witaminy C dla lepszego wchłaniania. Bogatymi źródłami cynku są z kolei: mięso, jaja, nasiona słonecznika, fasola, ciecierzyca i nasiona lnu.
Niestety, ale odpowiednia ilość witaminy D nie może być dostarczona wraz z dietą. Konieczne jest jej regularne suplementowanie w dawce pomiędzy 2000 a 4000 j.m. W przypadku niedoborów potwierdzonych badaniami dawkę dobiera indywidualnie lekarz.
Przykładowy jadłospis 1600 kcal - 5 posiłków: DIETA PRZY NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY
Śniadanie - 399 kcal (7:00-9:00)
Czas przygotowania: 8 min
Tortilla z szynką, hummusem i pomidorkami
- tortilla pszenna pełnoziarnista - 94 g,
- hummus, klasyczny - 18 g,
- wieprzowina, szynka gotowana - 32 g,
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
- pomidory koktajlowe, świeże - 120 g,
—--------------------------------------------------------
- woda - 192 g;
WYKONANIE:
- wieprzowina, szynka gotowana - przygotuj plasterki,
- pomidory koktajlowe, świeże - umyte, przekrój na połówki,
- woda - nalej do szklanki
Placek posmaruj hummusem, posyp przyprawami, nałóż plasterki i warzywa, zwiń. Do picia przygotuj wodę. Smacznego! :)
Przekąska - 161 kcal (9:00-12:00)
Czas przygotowania: 2 min
Daktyle suszone z orzechami nerkowca
- daktyle, suszone - 24 g,
- nerkowiec orzech - 16 g;
WYKONANIE:
Zjedz owoce z orzechami. Smacznego! :)
Obiad - 561 kcal (13:00-16:00)
Czas przygotowania: 45 min
Gulasz na indyku z kaszą gryczaną i pomidorkami
- indyk, mięso z uda bez skóry, świeże - 94 g,
- sól kamienna - 1 g,
—--------------------------------------------------------
- kasza gryczana niepalona, biała - 74 g,
—--------------------------------------------------------
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 12.8 g,
- cebula, świeża - 43 g,
- liść laurowy, suszony - 0.2 g,
- papryka czerwona, świeża - 38 g,
- ziele angielskie, ziarno suszone - 0.2,
- czosnek, ząbek świeży - 4 g,
- papryka suszona, mielona - 0.8 g,
- woda - 104 g,
- pomidorowy koncentrat, 30% - 12.8 g,
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
- sól kamienna - 0.6 g,
- pietruszka, natka świeża - 4 g,
—--------------------------------------------------------
- pomidory koktajlowe, świeże - 112 g,
—--------------------------------------------------------
- sok jabłkowy - 112 g,
- woda - 80 g;
WYKONANIE:
- indyk, mięso z uda bez skóry, świeże - pokrój w grubą kostkę, posól,
- kasza gryczana niepalona, biała - ugotuj na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu,
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w kostkę,
- papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona z nasion, pokrój w grubą kostkę,
- czosnek, ząbek świeży - obrany z łupin, przeciśnij przez praskę,
- pietruszka, natka świeża - umyta, posiekaj,
- sok jabłkowy - nalej do szklanki,
- woda - nalej do szklanki;
Na tłuszcz wrzuć cebulę i liść laurowy, podduś, dodaj paprykę świeżą i ziele angielskie, po chwili dodaj czosnek i paprykę suszoną, zalej wodą i gotuj aż warzywa zmiękną. Dodaj koncentrat, dosyp pozostałe przyprawy i wrzuć mięso, gotuj. Podawaj z kaszą posypaną natką i pomidorkami. Do picia przyszykuj sok z wodą. Smacznego! :)
Podwieczorek - 159 kcal (16:00-18:00)
Czas przygotowania: 3 min
Jogurt z musem jabłkowo-brzoskwiniowym i płatkami
- jogurt grecki - 80 g,
- mus jabłkowo-brzoskiwiniowy - 64 g,
- płatki owsiane, zwykłe lub górskie - 13 g;
WYKONANIE:
Do miseczki nałóż jogurt, następnie mus, posyp płatkami. Smacznego! :)
Kolacja - 320 kcal (18:00-20:00)
Czas przygotowania: 10 min
Kanapki z awokado i mozzarellą
- chleb żytni, pełnoziarnisty - 67 g,
- musztarda - 8 g,
- szpinak, liście świeże - 8 g,
- ser mozzarella - 32 g,
- awokado, świeże - 27 g,
- ogórek kiszony - 40 g,
—--------------------------------------------------------
- woda do picia - 192 g;
WYKONANIE:
- chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki,
- szpinak, liście świeże - umyty,
- ser mozzarella - pokrój w plasterki,
- awokado, świeże - obrane, pokrój w plasterki,
- ogórek kiszony - pokrój w plasterki,
- woda do picia - nalej do szklanki;
Chleb posmaruj musztardą, połóż szpinak, awokado, mozzarellę i ogórka na kanapce. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)
Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.