Przykładowy jadłospis w celiakii

Przykładowy jadłospis w celiakii

Celiakia, czyli inaczej choroba trzewna to schorzenie autoimmunologiczne objawiające się trwałą nietolerancją białka znajdującego się w niektórych zbożach — glutenu. Ewentualne spożycie skutkuje reakcją immunologiczną skierowaną przeciwko tkankom własnego organizmu, a to z kolei prowadzi do zaniku kosmków jelitowych i upośledzenia wchłaniania składników odżywczych. Utrudnione przyswajanie skutkuje pojawieniem się licznych objawów klinicznych dotyczących nie tylko układu pokarmowego, ale całego ustroju. Celiakia to choroba na całe życie. Obecnie jedyną skuteczną metodą przeciwdziałania zanikowi kosmków jelitowych, będącego skutkiem celiakii, jest stosowanie diety z przepisami pozbawionymi glutenu.

Dieta w celiakii — jadłospis z produktami bez glutenu

Gluten jest białkiem obecnym w zbożach takich jak: pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień i owies (głównie ze względu na zanieczyszczenia). Osoba chorująca na celiakię powinna w jadłospisie zawrzeć wyłącznie produkty licencjonowane oznaczone symbolem Przekreślonego Kłosa. Należy wyeliminować żywność, w której gluten występuje naturalnie, np. makarony, pieczywo pszenne, ciastka, kawa zbożowa, piwo, niektóre kasze itd., a także żywność, w której zastosowano gluten jako formę dodatku teksturotwórczego. Do skomponowania prawidłowego jadłospisu w celiakii konieczne będzie wyrobienie nawyku czytania etykiet. Pozwoli to na wyeliminowanie produktów, w których składzie znajduje się gluten pod różną postacią. Zastanawia Cię, jak w praktyce powinna wyglądać dieta w celiakii? Sprawdź przykładowy jadłospis, przygotowany przez naszego dietetyka!


Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

 

Przykładowy jadłospis, 1600 kcal - 5 posiłków: DIETA W CELIAKII

 

Śniadanie 399.5 kcal (7:00-9:00)

Czas przygotowania: 13 min

Kanapki z serkiem jogurtowym i papryką

  • chleb bezglutenowy - 87 g,
  • serek jogurtowy - 48 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • papryka czerwona, świeża - 72 g,

—--------------------------------------------------------

  • sok jabłkowy - 112 g,
  • woda - 80 g;

WYKONANIE:

  • chleb bezglutenowy - przygotuj kromki,
  • papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona, pokrój w paski,
  • sok jabłkowy - nalej do szklanki,
  • woda - nalej do szklanki;

Pieczywo posmaruj serkiem, dopraw do smaku przyprawami. Kanapki zjedz z warzywami. Do picia wymieszaj sok z wodą. Smacznego! :)

 

Przekąska 161 kcal (9:00-12:00) 

Czas przygotowania: 3 min

Mango z czekoladą

  • mango, świeże - 104 g,
  • czekolada gorzka - 16 g;

WYKONANIE:

  • mango, świeże - umyte i obrane ze skórki, bez pestki, pokrój w półksiężyce lub kostkę;

Zjedz owoce z czekoladą. Smacznego! :)

 

Obiad 561 kcal (13:00-16:00) 

Czas przygotowania: 45 min

Pasta z ragu alla bolognese z indykiem

  • makaron bezglutenowy - 65 g

—--------------------------------------------------------

  • indyk, mięso z uda bez skóry mielone, świeże - 94 g,
  • sól kamienna - 1 g,

—--------------------------------------------------------

  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 12.8 g,
  • cebula, świeża - 48 g,
  • marchew, korzeń świeży - 48 g,
  • seler, naciowy świeży - 40 g,
  • woda - 96 g,
  • pomidorowy koncentrat, 30% - 32 g,
  • mleko krowie, 1.5% tłuszczu - 29 g,
  • sól kamienna - 1.6 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone - 0.2 g,

—--------------------------------------------------------

  • ser parmezan - 6.4 g,
  • bazylia, liście świeże - 6.4 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda do picia - 192 g;

WYKONANIE:

  • makaron bezglutenowy - ugotuj al dente w osolonej wodzie,
  • indyk, mięso z uda bez skóry mielone, świeże - posól i odstaw,
  • cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kosteczkę,
  • marchew, korzeń świeży - obrana ze skórki, pokrój w drobną kosteczkę,
  • seler, naciowy świeży - pokrój w drobną kosteczkę,
  • ser parmezan - zetrzyj na tarce o drobnych oczkach,
  • bazylia, liście świeże - umyte,
  • woda do picia - nalej do szklanki;

Warzywa pokrojone w drobną kostkę wrzuć na tłuszcz, podsmaż do zeszklenia. Następnie zalej wodą, gotuj aż warzywa zmiękną, dodaj mięso, podduś rozgniatając mięso widelcem. Dodaj koncentrat, dodaj mleko i przyprawy, gotuj aż powstanie gęsty sos. Ugotowany i odcedzony makaron wsyp na patelnię z sosem, wymieszaj z serem i wyłóż na talerz, posyp ziołami. Do picia przyszykuj wodę.

 

Podwieczorek 158 kcal (16:00-18:00)

Czas przygotowania: 2 min

Sok marchwiowy z czekoladą

  • sok marchwiowy - 160 g,
  • czekolada gorzka - 16 g;

WYKONANIE:

  • sok marchwiowy - nalej do szklanki;

Czekoladę zjedz, popijając sokiem. Smacznego! :)

 

Kolacja 320 kcal (18:00-20:00) 

Czas przygotowania: 5 min

Oliwki z winogronami i migdałami

  • oliwki, konserwowe, czarne - 96 g,
  • winogrona, świeże - 131 g,
  • pomidory koktajlowe, świeże - 131 g,
  • migdały - 12.8 g,
  • oliwa z oliwek Extra Virgin - 1.6 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda do picia - 192 g;

WYKONANIE:

  • oliwki, konserwowe, czarne - odsączone,
  • winogrona, świeże - umyte i osuszone,
  • pomidory koktajlowe, świeże - umyte i osuszone,
  • woda do picia - nalej do szklanki;

Wymieszaj wszystkie składniki. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)


Zobacz inne diety Kliknij 


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR