Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, w której całkowicie eliminuje się gluten - białko pochodzenia zbożowego. Występuje on w pszenicy oraz jej odmianach (orkiszu, durum, kamucie i płaskurce), życie, pszenżycie i jęczmieniu oraz owsie (jest zanieczyszczony wyżej wymienionymi zbożami, chociaż istnieje owies bezglutenowy lub o niskiej zawartości).
U większości osób gluten jest dobrze tolerowany, natomiast istnieje część populacji, która boryka się z nietolerancją tego białka – są to osoby z celiakią, alergią na gluten oraz nieceliakalną nietolerancją glutenu. To właśnie w nich wskazane jest trwałe stosowanie jadłospisu z przepisami dla diety bezglutenowej.

Jadłospis bez glutenu jako sposób na redukcję masy ciała

Popularność diety bezglutenowej z roku na rok rośnie. Dzieje się tak m.in. ze względu na powszechność tematyki związanej z odchudzeniem, zdrowym odżywianiem i w wyniku promowania tego modelu żywieniowego przez celebrytów. Część osób traktuje dietę bezglutenową jako sposób na odchudzanie i poszukuje jadłospisu, który będzie skutkował redukcją masy ciała. Ważne jest jednak to, że jet to forma odżywania, która nie jest przeznaczona dla każdego, a już na pewno nie jest dedykowana osobom, którym zależy wyłącznie na redukcji masy ciała. Osoby, u których nie stwierdzono celiakii, alergii lub nietolerancji glutenu, aby skutecznie schudnąć, nie muszą stosować jadłospisu dla bezglutenowca.

Dieta bezglutenowa — jak skomponować przykładowy jadłospis?

Osoby z potwierdzonym przed lekarza wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej powinny wykluczyć z niej żywność zawierającą białko pszenne. Źródłem glutenu będą produkty z wyżej wymienionych zbóż, takie jak pieczywo, makarony, otręby, niektóre kasze, ciasta, ciastka, kawa zbożowa, piwo. Producenci używają także glutenu jako środka teksturotwórczego, toteż osoby korzystające z jadłospisu w diecie bezglutenowej muszą uważnie czytać etykiety – może się on znajdować w wędlinach, jogurtach, parówkach, majonezie, musztardzie i innych. Z kolei produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, gryka, proso, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, soja, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także warzywa, owoce, mięso, jaja, ryby. Artykuły bezglutenowe są oznaczone licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa. Przykładowy jadłospis diety bezglutenowej - w szczególności, gdy dotyczy osób chorujących na celiakię - powinien opierać się wyłącznie na produktach licencjonowanych. Stanowi to zapewnienie, że żywność jest w pełni bezpieczna oraz że nie została ona zanieczyszczona na etapie produkcji.

Przykładowa dieta bez glutenu w serwisie programdiety

Dzięki naszemu serwisowi dowiesz się, jak w praktyce powinna wyglądać dieta bezglutenowa. Jadłospis na tydzień, który uzyskasz po rejestracji w naszym serwisie, obejmuje posiłki dopasowane do potrzeb osób, które muszą wykluczyć to białko z diety. Dzięki licznym przepisom na śniadania poznasz bezglutenowe zamienniki tradycyjnych produktów i przekonasz się, że dieta bez glutenu może być smaczna i pożywna.

 

Przetestuj nasze przepisy diety bez glutenu, gramaturę produktów dostosujemy do Twoich potrzeb zarejestruj się 

Odpowiednie posiłki wygenerujemy dla Ciebie bezpłatnie.

 

Następna dieta Dieta dla osób z celiakią