Dieta kobiety ciężarnej powinna być urozmaicona – zawierać produkty ze wszystkich grup spożywczych, w odpowiednich ilościach, aby zapewnić optymalny rozwój płodu. Należy całkowicie zrezygnować ze spożywania alkoholu i produktów typu fast-food. Ważne jest także wypijanie odpowiedniej ilości płynów – 2-2,5 litrów dziennie. Dieta kobiety w ciąży powinna opierać się na zasadzie: „jedz dla dwojga, a nie za dwoje”.

Dieta bezglutenowa w ciąży to dieta eliminacyjna, w której całkowicie eliminuje się gluten - białko pochodzenia zbożowego. Występuje on w pszenicy oraz jej odmianach (orkiszu, durum, kamucie i płaskurce), życie, pszenżycie, jęczmieniu oraz owsie (jest zanieczyszczony wyżej wymienionymi zbożami, chociaż istnieje owies bezglutenowy lub o niskiej zawartości). Źródłem glutenu będą produkty z wyżej wymienionych zbóż, takie jak pieczywo, makarony, otręby, niektóre kasze, ciasta, ciastka, kawa zbożowa i inne. Producenci używają także glutenu jako środka teksturotwórczego, należy więc uważnie czytać etykiety – może się on znajdować w wędlinach, jogurtach, parówkach, majonezie, musztardzie i innych. Z kolei produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, gryka, proso, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, soja, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także warzywa, owoce, mięso, jaja, ryby.

Artykuły bezglutenowe są oznaczone licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa.

Dieta kobiety ciężarnej w programdiety została stworzona dla mam, które są w ciąży pojedynczej. W przypadku ciąży mnogiej zalecenia dotyczące zapotrzebowania są nieco inne.

 

Zobacz przepisy diety bezglutenowej dla kobiety w ciąży z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się 

Odpowiedni jadłospis wygenerujemy dla Ciebie bezpłatnie.

 

 

Następna dieta Dieta dla kobiet w czasie karmienia piersią