Celem diety mamy karmiącej piersią z cukrzycą typu 2 jest wyrównanie poziomu glukozy we krwi. Dieta powinna być urozmaicona i wysokoenergetyczna o kaloryczności wyższej w stosunku do całkowitej przemiany materii o około 505 kcal.

Posiłki powinny być spożywane regularne co 2,5-3 godziny, w ilości około 5-6 na dobę.

Dieta powinna być oparta na węglowodanach złożonych o indeksie niższym lub równym 55, głównie na produktach zbożowych pełnoziarnistych, pełnoziarnistych makaronach, brązowym lub dzikim ryżu, gruboziarnistych kaszach.

W diecie ważna jest duża ilość świeżych warzyw (ok. 400 g), które są źródłem błonnika pokarmowego, spowalniającego uwalnianie glukozy do krwi. Należy bazować także na produktach mlecznych (mogą być pełnotłuste), chudym mięsie, rybach, dobrej jakości tłuszczach (orzechy, nasiona, pestki, oliwa, olej rzepakowy).

Dieta wpływa jedynie na proporcje niektórych składników mleka, np. zawartość kwasów tłuszczowych. Dlatego ważny jest odpowiedni poziom spożycia kwasu DHA, którego źródłem są m.in. ryby morskie.

Warto także przestrzegać następujących zasad:

  • spożywać owoce i warzywa głównie na surowo,
  • spożywać produkty nieprzetworzone,
  • unikać pszenicy,
  • spożywać produkty bogate w błonnik pokarmowy,
  • pilnować obecności białka i tłuszczu w produkcie/posiłku.

 

Zobacz przepisy diety dla mamy karmiącej piersią z cukrzycą typu 2 z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się 

Odpowiedni jadłospis wygenerujemy dla Ciebie bezpłatnie.

 

Następna dieta :Dieta dla kobiet karmiących piersią z nietolerancją laktozy