Dieta dla kobiety karmiącej ze zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym (ok. 505 kcal) z nietolerancją laktozy to dieta eliminacyjna, podczas której z diety eliminuje się/ogranicza produkty będące źródłem laktozy (cukru mlecznego).
Do trawienia laktozy niezbędny jest enzym - laktaza, który jest produkowany przez jelito cienkie. U osób z nietolerancją tego cukru występuje niedobór laktazy (całkowity jej brak) lub hipolaktazja (zmniejszona aktywność enzymu). Spożycie produktów zawierających cukier mleczny (mleko i produkty mleczne) powoduje objawy ze strony przewodu pokarmowego - wzdęcia, przelewanie, uczucie pełności, bóle brzucha, gazy oraz niekiedy biegunki.
Szczególnie bogate w laktozę są: mleko, jogurty, kefiry, maślanki, sery twarogowe, śmietany czy serki ziarniste (wiejskie). Laktoza znajduje się także w lekach lub innych produktach, dlatego niezwykle istotne jest czytanie etykiet. Na rynku dostępne są również produkty „bez laktozy” (mleka, sery, jogurty i inne), a w aptece można zakupić preparat, zawierający laktazę. Zdecydowanie mniej cukru mlecznego zawierają takie produkty, jak sery żółte czy sery pleśniowe.
Zobacz przepisy diety dla mamy karmiącej piersią z nietolerancją laktozy, gramaturę produktów dostosujemy do Twoich potrzeb zarejestruj się
Odpowiedni jadłospis wygenerujemy dla Ciebie bezpłatnie.
Następna dieta :Dieta dla kobiet karmiących piersią z niedoczynnością tarczycy