Dieta dla kobiety w ciąży z nietolerancją laktozy to dieta eliminacyjna, podczas której z diety eliminuje się/ogranicza produkty będące źródłem laktozy (cukru mlecznego).
Do trawienia laktozy niezbędny jest enzym - laktaza, który jest produkowany przez jelito cienkie. U osób z nietolerancją tego cukru występuje niedobór laktazy (całkowity jej brak) lub hipolaktazja (zmniejszona aktywność enzymu). Spożycie produktów zawierających laktozę (mleko i produkty mleczne) powoduje objawy ze strony przewodu pokarmowego - wzdęcia, przelewanie, uczucie pełności, bóle brzucha, gazy oraz niekiedy biegunki.
Szczególnie bogate w cukier mleczny są: mleko, jogurty, kefiry, maślanki, sery twarogowe, śmietany czy serki ziarniste (wiejskie). Laktoza znajduje się także w lekach lub innych produktach, dlatego niezwykle istotne jest czytanie etykiet. Zazwyczaj poprawa tolerancji laktozy następuje w III trymestrze i część kobiet w ciąży toleruje niektóre produkty mleczne, takie jak sery czy jogurty. Na rynku dostępne są również produkty „bez laktozy” (mleka, sery, jogurty i inne), a w aptece można zakupić preparat, zawierający laktazę. Zdecydowanie mniej cukru mlecznego zawierają takie produkty, jak sery żółte czy sery pleśniowe.
Dieta kobiety ciężarnej w programdiety została stworzona dla mam, które są w ciąży pojedynczej. W przypadku ciąży mnogiej zalecenia dotyczące zapotrzebowania są nieco inne.
Zobacz przepisy dla ciężarnej kobiety z nietolerancją laktozy. Gramaturę produktów dostosujemy do Twoich potrzeb zarejestruj się Odpowiedni jadłospis wygenerujemy bezpłatnie.
Następna dieta Dieta dla kobiety w ciąży z niedoczynnością tarczycy