Prawidłowe odżywanie się matki jest niezwykle istotne dla rozwijającego się dziecka. To między innymi w życiu płodowym następuje tzw. „programowanie metaboliczne”, które wpływa na zdrowie dziecka w późniejszym okresie życia.

Dieta wegetariańska kobiety ciężarnej powinna być urozmaicona, zawiarająca produkty mleczne, jaja, strączki, produkty zbożowe z pełnego przemiału oraz warzywa i owoce. Zaleca się spożywanie 5 posiłków dziennie. Ogranicza się z kolei spożycie kawy, soli czy słodyczy. Należy całkowicie zrezygnować ze spożywania alkoholu i produktów typu fast-food. Ważne jest także wypijanie odpowiedniej ilości płynów – 2-2,5 litrów dziennie. Kobieta w ciąży powinna się kierować zasadą: „jedz dla dwojga, a nie za dwoje”. Należy pamiętać o suplementacji kwasem foliowym oraz witaminą D. Ważne są także odpowiednie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza, jodu oraz magnezu.

Szczególnie istotne w okresie ciąży jest kontrolowanie masy ciała podczas każdej wizyty ginekologicznej. Przyrost masy ciała nie może być zbyt duży lub zbyt mały w stosunku do zalecanych wartości, ponieważ może to prowadzić do powikłań okołoporodowych oraz zwiększa ryzyko chorób metabolicznych w wieku późniejszym. W II i III trymestrze optymalny przyrost masy ciała u kobiet o prawidłowym BMI (18,5-24,9 kg/m2) to od 0,4-0,5 kg/tydzień.

W II trymestrze zapotrzebowanie na energię wzrasta o 285 kcal na dobę, a w III – o 475 kcal.

Dieta kobiety ciężarnej w programdiety została stworzona dla mam, które są w ciąży pojedynczej. W przypadku ciąży mnogiej zalecenia dotyczące zapotrzebowania są nieco inne.

Zobacz przepisy diety wegetariańskiej dla kobiet w ciąży, gramaturę produktów dostosujemy do Twoich potrzeb zarejestruj się 

Odpowiednie posiłki wygenerujemy dla Ciebie bezpłatnie.

 

Następna dieta :Dieta wegetariańska w okresie karmienia piersią