Risotto z warzywami
Czas przygotowania: 00:50
- woda
- sól kamienna
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana
- cebula, świeża
- ryż biały, arborio
- pieczarki, świeże
- brokuł, świeży
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- ser parmezan
- groszek zielony, konserwowy
- pietruszka, natka świeża
- pomidory koktajlowe, świeże
- sok jabłkowy
- woda
- woda - zagotuj razem z solą
- sól kamienna -
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w kosteczkę
- ryż biały, arborio -
- pieczarki, świeże - umyte, pokrój w plasterki
- brokuł, świeży - umyty, przygotuj różyczki
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- ser parmezan - zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
- groszek zielony, konserwowy - odsączony z zalewy
- pietruszka, natka świeża - umyta, posiekaj
- pomidory koktajlowe, świeże - umyte, przekrój
- sok jabłkowy - nalej do szklanki
- woda - nalej do szklanki
Na tłuszczu podsmaż cebulę, następnie dodaj ryż i podgrzewaj aż ziarna zaczną się szklić. Zacznij partiami dodawać gorący płyn, a gdy ryż go wchłonie, dodawaj następne porcje, cały czas mieszając aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki, a ziarna w środku pozostaną al dente. W międzyczasie dodaj pieczarki i brokuł. Dosyp ser i groszek, wymieszaj. Risotto podawaj posypane natką i pomidorami. Do picia przyszykuj sok zmieszany z wodą. Smacznego! :)