Risotto z warzywami

Czas przygotowania: 00:50
  • woda
  • sól kamienna
  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana
  • cebula, świeża
  • ryż biały, arborio
  • pieczarki, świeże
  • brokuł, świeży
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
  • ser parmezan
  • groszek zielony, konserwowy
  • pietruszka, natka świeża
  • pomidory koktajlowe, świeże
  • sok jabłkowy
  • woda
  1. woda - zagotuj razem z solą
  2. sól kamienna -
  3. oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
  4. cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w kosteczkę
  5. ryż biały, arborio -
  6. pieczarki, świeże - umyte, pokrój w plasterki
  7. brokuł, świeży - umyty, przygotuj różyczki
  8. pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
  9. ser parmezan - zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
  10. groszek zielony, konserwowy - odsączony z zalewy
  11. pietruszka, natka świeża - umyta, posiekaj
  12. pomidory koktajlowe, świeże - umyte, przekrój
  13. sok jabłkowy - nalej do szklanki
  14. woda - nalej do szklanki

Na tłuszczu podsmaż cebulę, następnie dodaj ryż i podgrzewaj aż ziarna zaczną się szklić. Zacznij partiami dodawać gorący płyn, a gdy ryż go wchłonie, dodawaj następne porcje, cały czas mieszając aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki, a ziarna w środku pozostaną al dente. W międzyczasie dodaj pieczarki i brokuł. Dosyp ser i groszek, wymieszaj. Risotto podawaj posypane natką i pomidorami. Do picia przyszykuj sok zmieszany z wodą. Smacznego! :)


Menu podstrony

Partnerzy BR

Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR