Gulasz z tofu, ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej
- tofu, wędzone
- ziemniaki, świeże
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana
- cebula, świeża
- liść laurowy, suszony
- papryka czerwona, świeża
- ziele angielskie, ziarno suszone
- czosnek, ząbek świeży
- papryka suszona, mielona
- papryka wędzona, suszona mielona
- woda
- pomidorowy koncentrat, 30%
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- sól kamienna
- kapusta kiszona
- jabłko, świeże
- marchew, korzeń świeży
- cebula cukrowa, świeża
- pietruszka, natka świeża
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- woda do picia
- tofu, wędzone - pokrój w kostkę
- ziemniaki, świeże - obrane ze skórki, ugotuj w osolonej wodzie
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w grubą kostkę
- liść laurowy, suszony -
- papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona z nasion, pokrój w grubą kostkę
- ziele angielskie, ziarno suszone -
- czosnek, ząbek świeży - obrany z łupin, przeciśnij przez praskę
- papryka suszona, mielona -
- papryka wędzona, suszona mielona -
- woda -
- pomidorowy koncentrat, 30% -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- sól kamienna -
- kapusta kiszona - odsączona
- jabłko, świeże - obrane z skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach
- marchew, korzeń świeży - obrana z skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach
- cebula cukrowa, świeża - obrana z łupin, pokrój w kostkę
- pietruszka, natka świeża - umyta, posiekaj
- olej rzepakowy tłoczony na zimno -
- woda do picia - nalej do szklanki
Na tłuszcz wrzuć cebulę i liść laurowy, podduś, dodaj świeżą paprykę i ziele angielskie. Po chwili dodaj czosnek i paprykę suszoną, przesmaż, zalej wodą i gotuj aż warzywa zmiękną. Dodaj koncentrat, dosyp pozostałe przyprawy i wrzuć tofu, zagotuj. Z kiszonej kapusty, jabłka, marchwi, cebuli, natki i oleju zrób sałatkę. Gulasz podawaj z ziemniakami. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)