Pasta z ragù alla bolognese z ciecierzycą

Czas przygotowania: 00:45
  • makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum
  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana
  • cebula, świeża
  • marchew, korzeń świeży
  • seler, naciowy świeży
  • woda
  • ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn
  • pomidorowy koncentrat, 30%
  • mleko krowie, 1.5% tłuszczu
  • sól kamienna
  • pieprz czarny, nasiona suszone
  • ser parmezan
  • bazylia, liście świeże
  • woda do picia
  1. makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum - ugotuj w osolone wodzie
  2. oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
  3. cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę
  4. marchew, korzeń świeży - obrana ze skórki, pokrój w drobną kostkę
  5. seler, naciowy świeży - umyty i oczyszczony z włókien, pokrój w kostkę
  6. woda -
  7. ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn - odsączona z zalewy
  8. pomidorowy koncentrat, 30% -
  9. mleko krowie, 1.5% tłuszczu -
  10. sól kamienna -
  11. pieprz czarny, nasiona suszone -
  12. ser parmezan - zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
  13. bazylia, liście świeże - umyte
  14. woda do picia - nalej do szklanki

Warzywa pokrojone w drobną kostkę wrzuć na tłuszcz, podsmaż do zeszklenia. Następnie zalej wodą, gotuj aż warzywa zmiękną, dodaj ciecierzycę, podduś. Dodaj koncentrat, mleko i przyprawy, gotuj aż powstanie gęsty sos. Ugotowany i odcedzony makaron wsyp na patelnię z sosem, wymieszaj z serem i wyłóż na talerz, posyp ziołami. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)


Menu podstrony

Partnerzy BR

Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR