Pasta z ragù alla bolognese z ciecierzycą
Czas przygotowania: 00:45
- makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana
- cebula, świeża
- marchew, korzeń świeży
- seler, naciowy świeży
- woda
- ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn
- pomidorowy koncentrat, 30%
- mleko krowie, 1.5% tłuszczu
- sól kamienna
- pieprz czarny, nasiona suszone
- ser parmezan
- bazylia, liście świeże
- woda do picia
- makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum - ugotuj w osolone wodzie
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę
- marchew, korzeń świeży - obrana ze skórki, pokrój w drobną kostkę
- seler, naciowy świeży - umyty i oczyszczony z włókien, pokrój w kostkę
- woda -
- ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn - odsączona z zalewy
- pomidorowy koncentrat, 30% -
- mleko krowie, 1.5% tłuszczu -
- sól kamienna -
- pieprz czarny, nasiona suszone -
- ser parmezan - zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
- bazylia, liście świeże - umyte
- woda do picia - nalej do szklanki
Warzywa pokrojone w drobną kostkę wrzuć na tłuszcz, podsmaż do zeszklenia. Następnie zalej wodą, gotuj aż warzywa zmiękną, dodaj ciecierzycę, podduś. Dodaj koncentrat, mleko i przyprawy, gotuj aż powstanie gęsty sos. Ugotowany i odcedzony makaron wsyp na patelnię z sosem, wymieszaj z serem i wyłóż na talerz, posyp ziołami. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)