Zupa meksykańska z indykiem
- indyk, mięso z uda bez skóry mielone, świeże
- sól kamienna
- chleb pszenny graham, tostowy
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana
- cebula, świeża
- liść laurowy, suszony
- czosnek, ząbek świeży
- papryka chili czerwona, świeża
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone
- papryka suszona, mielona
- woda
- fasola czerwona, konserwowa, nasiona i płyny
- kukurydza, konserwowa
- pomidor, konserwowy, krojony
- pomidorowy koncentrat, 30%
- oregano, suszone
- kmin rzymski, suszony, mielony
- sól kamienna
- kolendra, liście świeże
- indyk, mięso z uda bez skóry mielone, świeże - wymieszaj z solą
- sól kamienna -
- chleb pszenny graham, tostowy - opiecz kromki
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w kostkę
- liść laurowy, suszony -
- czosnek, ząbek świeży - obrany z łupin, przeciśnij przez praskę
- papryka chili czerwona, świeża - umyta i bez nasion, drobno pokrój
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone -
- papryka suszona, mielona -
- woda -
- fasola czerwona, konserwowa, nasiona i płyny - odsączone nasiona
- kukurydza, konserwowa - odsączone ziarna
- pomidor, konserwowy, krojony -
- pomidorowy koncentrat, 30% -
- oregano, suszone -
- kmin rzymski, suszony, mielony -
- sól kamienna -
- kolendra, liście świeże - umyte i osuszone, poszatkuj
Mięso wymieszaj z solą i odstaw aby osiągnęło temperaturę pokojową. Opiecz tosty. Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę z liściem laurowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chili, dosyp paprykę suszoną i ziele, chwilę podsmaż i zalej wodą. Dodaj odsączone nasiona, wlej pomidory, dołóż koncentrat i mięso, zagotuj. Na koniec dosyp pozostałe przyprawy. Podawaj z tostami, posypane natką. Smacznego! :)