Zupa meksykańska z ciecierzycą
- chleb pszenny graham, tostowy
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana
- cebula, świeża
- liść laurowy, suszony
- czosnek, ząbek świeży
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone
- papryka suszona, mielona
- woda
- fasola czerwona, konserwowa, nasiona i płyny
- kukurydza, konserwowa
- ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn
- pomidor, konserwowy, krojony
- pomidorowy koncentrat, 30%
- oregano, suszone
- kmin rzymski, suszony, mielony
- sól kamienna
- kolendra, liście świeże
- chleb pszenny graham, tostowy - opiecz
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w kostkę
- liść laurowy, suszony -
- czosnek, ząbek świeży - obrany z łupin, przeciśnij przez praskę
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone -
- papryka suszona, mielona -
- woda -
- fasola czerwona, konserwowa, nasiona i płyny - odsączone nasiona
- kukurydza, konserwowa - odsączone nasiona
- ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn - odsączone nasiona
- pomidor, konserwowy, krojony -
- pomidorowy koncentrat, 30% -
- oregano, suszone -
- kmin rzymski, suszony, mielony -
- sól kamienna -
- kolendra, liście świeże - umyte i osuszone, poszatkuj
Opiecz tosty. Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę z liściem laurowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chili, dosyp paprykę suszoną i ziele, chwilę podsmaż i zalej wodą. Dodaj odsączone nasiona, wlej pomidory, dołóż koncentrat i zagotuj. Na koniec dosyp pozostałe przyprawy. Podawaj z tostami, posypane natką. Smacznego! :)