Ciecierzyca w sosie curry z surówką z ogórka i cebuli
- ryż brązowy
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana
- imbir, korzeń świeży
- cebula, świeża
- czosnek, ząbek świeży
- woda
- mleczko kokosowe, konserwowe
- curry, mieszanka przyprawowa
- kurkuma, suszona, mielona
- ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn
- papryka suszona, mielona
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- jogurt grecki
- erytrytol
- sól kamienna
- kolendra, liście świeże
- ogórek, świeży
- cebula cukrowa, świeża
- kmin rzymski, suszony, mielony
- woda
- ryż brązowy - ugotuj w osolonej wodzie
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
- imbir, korzeń świeży - obrany, drobno posiekaj
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę
- czosnek, ząbek świeży - obrany z łupinek, zgnieć w prasce
- woda -
- mleczko kokosowe, konserwowe - wymieszane
- curry, mieszanka przyprawowa -
- kurkuma, suszona, mielona -
- ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn - odsączone nasiona
- papryka suszona, mielona -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- jogurt grecki -
- erytrytol -
- sól kamienna -
- kolendra, liście świeże - umyta, posiekaj
- ogórek, świeży - obrany ze skórki, pokrój w półplasterki
- cebula cukrowa, świeża - obrana z łupin, pokrój w półplasterki
- kmin rzymski, suszony, mielony -
- woda - nalej do szklanki
Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na tłuszczu podsmaż imbir, następnie cebulę, po chwili dorzuć czosnek. Dolej wodę, mleko kokosowe, dodaj przyprawy. Dorzuć ziarna, po chwili dodaj jogurt. Całość duś 2-3 minuty. Warzywa posyp kminem. Do picia przyszykuj wodę. Sos podaj z ryżem i warzywami. Smacznego! :)