Kaszubska dziadówka z wieprzowiną
Czas przygotowania: 00:40
- wieprzowina, polędwica świeża
- sól kamienna
- masło klarowane
- cebula, świeża
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone
- liść laurowy, suszony
- woda
- ziemniaki, świeże
- maślanka naturalna, 3.3% tłuszczu
- mąka żytnia, typ 2000
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- sól kamienna
- pietruszka, natka świeża
- chleb żytni, pełnoziarnisty
- wieprzowina, polędwica świeża - oczyszczona, pokrój w paski i posól
- sól kamienna -
- masło klarowane -
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone -
- liść laurowy, suszony -
- woda -
- ziemniaki, świeże - obrane ze skóry, pokrój w kostkę
- maślanka naturalna, 3.3% tłuszczu -
- mąka żytnia, typ 2000 -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- sól kamienna -
- pietruszka, natka świeża - umytą, posiekaj
- chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki
W garnku przygotuj tłuszcz, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia, dodaj ziele i liść laurowy, następnie zalej wodą, dodaj ziemniaki. Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Rozbełtaj maślankę z mąką i wlej do zupy. Dodaj przyprawy i mięso, zagotuj. Do gotującego się wywaru dosyp posiekane zioła. Zupę podawaj z pieczywem. Smacznego! :)