Kaszubska dziadówka z wieprzowiną

Czas przygotowania: 00:40
  • wieprzowina, polędwica świeża
  • sól kamienna
  • masło klarowane
  • cebula, świeża
  • ziele angielskie, ziarno suszone, mielone
  • liść laurowy, suszony
  • woda
  • ziemniaki, świeże
  • maślanka naturalna, 3.3% tłuszczu
  • mąka żytnia, typ 2000
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
  • sól kamienna
  • pietruszka, natka świeża
  • chleb żytni, pełnoziarnisty
  1. wieprzowina, polędwica świeża - oczyszczona, pokrój w paski i posól
  2. sól kamienna -
  3. masło klarowane -
  4. cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę
  5. ziele angielskie, ziarno suszone, mielone -
  6. liść laurowy, suszony -
  7. woda -
  8. ziemniaki, świeże - obrane ze skóry, pokrój w kostkę
  9. maślanka naturalna, 3.3% tłuszczu -
  10. mąka żytnia, typ 2000 -
  11. pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
  12. sól kamienna -
  13. pietruszka, natka świeża - umytą, posiekaj
  14. chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki

W garnku przygotuj tłuszcz, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia, dodaj ziele i liść laurowy, następnie zalej wodą, dodaj ziemniaki. Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Rozbełtaj maślankę z mąką i wlej do zupy. Dodaj przyprawy i mięso, zagotuj. Do gotującego się  wywaru dosyp posiekane zioła. Zupę podawaj z pieczywem. Smacznego! :)


Menu podstrony

Partnerzy BR

Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR