Zupa brokułowa z groszkiem
- masło klarowane
- cebula, świeża
- woda
- marchew, korzeń świeży
- ziemniaki, świeże
- brokuł, świeży
- śmietana, 18% tłuszczu
- groszek zielony, konserwowy
- sól kamienna
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- koper, świeży
- chleb żytni, pełnoziarnisty
- masło klarowane -
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę
- woda -
- marchew, korzeń świeży - obrana ze skórki, pokrój w kostkę
- ziemniaki, świeże - obrane ze skóry, pokrój w kostkę
- brokuł, świeży - umyty, pokrój na małe różyczki
- śmietana, 18% tłuszczu -
- groszek zielony, konserwowy - ziarna odsączone z płynu
- sól kamienna -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- koper, świeży - umyj, drobno posiekaj
- chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki
Na tłuszcz wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Zalej wodą, wrzuć warzywa i doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu aż zmiękną. Wlej trochę gorącego wywaru do naczynia ze śmietaną, wymieszaj, dodaj z powrotem do garnka. Dodaj nasiona, koperek i przyprawy, zagotuj. Zupę podaj z pieczywem. Smacznego! :)