Smażony filet z ryby z ziemniakami z mizerią
- ziemniaki, świeże
- dorsz, filet bez skóry, świeży
- sól kamienna
- masło klarowane
- ocet jabłkowy
- erytrytol
- jogurt grecki
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- sól kamienna
- ogórek, świeży
- koper, świeży
- sok jabłkowy
- woda
- ziemniaki, świeże - obrane ze skórki, ugotuj w osolonej wodzie
- dorsz, filet bez skóry, świeży - oczyszczony z błonek, posól
- sól kamienna -
- masło klarowane -
- ocet jabłkowy -
- erytrytol -
- jogurt grecki -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- sól kamienna -
- ogórek, świeży - umyty i obrany ze skóry, pokrój w plastry
- koper, świeży - umyty, poszatkuj
- sok jabłkowy - nalej do szklanki
- woda - nalej do szklanki
Do wrzącej, osolonej wody wrzuć ziemniaki i ugotuj je. Składniki sosu wymieszaj z warzywami. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż mięso z obu stron. Usmażony filet podaj z gotowanymi ziemniakami i surówką. Do picia przyszykuj sok z wodą.