Smażony filet z ryby, ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej
- ziemniaki, świeże
- dorsz, filet bez skóry, świeży
- sól kamienna
- masło klarowane
- kapusta kiszona
- jabłko, świeże
- marchew, korzeń świeży
- cebula cukrowa, świeża
- pietruszka, natka świeża
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- sok jabłkowy
- woda
- ziemniaki, świeże - obrane ze skórki, ugotuj w osolonej wodzie
- dorsz, filet bez skóry, świeży - oczyszczony z błonek, posól
- sól kamienna -
- masło klarowane -
- kapusta kiszona - odsączona
- jabłko, świeże - obrane z skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach
- marchew, korzeń świeży - obrana z skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach
- cebula cukrowa, świeża - obrana z łupin, pokrój w kostkę
- pietruszka, natka świeża - umyta, posiekaj
- olej rzepakowy tłoczony na zimno -
- sok jabłkowy - nalej do szklanki
- woda - nalej do szklanki
Z kiszonej kapusty, jabłka, marchwi, cebuli, natki i oleju zrób sałatkę. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż mięso z obu stron. Usmażony filet podaj z gotowanymi ziemniakami i surówką Do picia przyszykuj sok z wodą.