Kaszubska dziadówka z groszkiem

Czas przygotowania: 00:40
  • masło klarowane
  • cebula, świeża
  • ziele angielskie, ziarno suszone, mielone
  • liść laurowy, suszony
  • woda
  • ziemniaki, świeże
  • maślanka naturalna, 3.3% tłuszczu
  • mąka żytnia, typ 2000
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
  • sól kamienna
  • groszek zielony, konserwowy
  • pietruszka, natka świeża
  • chleb żytni, pełnoziarnisty
  1. masło klarowane -
  2. cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę
  3. ziele angielskie, ziarno suszone, mielone -
  4. liść laurowy, suszony -
  5. woda -
  6. ziemniaki, świeże - obrane ze skóry, pokrój w kostkę
  7. maślanka naturalna, 3.3% tłuszczu -
  8. mąka żytnia, typ 2000 -
  9. pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
  10. sól kamienna -
  11. groszek zielony, konserwowy - odsącz z płynu
  12. pietruszka, natka świeża - umytą, posiekaj
  13. chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki

W garnku przygotuj tłuszcz, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia, dodaj ziele i liść laurowy, następnie zalej wodą, dodaj ziemniaki. Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Rozbełtaj maślankę z mąką i wlej do zupy. Dodaj przyprawy i ziarno, zagotuj. Do gotującego się  wywaru dosyp posiekane zioła. Zupę podawaj z pieczywem. Smacznego! :)


Menu podstrony

Partnerzy BR

Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR