Pyry z gzikiem ze szczypiorkiem
- ziemniaki, świeże
- ser twarogowy półtłusty
- śmietana, 18% tłuszczu
- cebula, szczypiorek świeży
- sól kamienna
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- sok jabłkowy
- woda
- ziemniaki, świeże - dokładnie umyte i oczyszczone z ziemi, ugotuj ze skórką w osolonej wodzie
- ser twarogowy półtłusty -
- śmietana, 18% tłuszczu -
- cebula, szczypiorek świeży - umyty, posiekaj
- sól kamienna -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- sok jabłkowy - nalej do szklanki
- woda - nalej do szklanki
Do wrzącej, osolonej wody wrzuć oczyszczone ale nie obrane ziemniaki i ugotuj je. Ser rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, zioła i przyprawy, wymieszaj aby dokładnie połączyć wszystkie składnik pasty. Ziemniaki ugotowane w mundurkach podaj z twarożkiem. Do picia przyszykuj sok z wodą.