Leczo z kurczakiem, grzybami i pieczywem
- kurczak, pierś bez skóry, świeża
- sól kamienna
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana
- cebula, świeża
- papryka czerwona, świeża
- pieczarki, świeże
- czosnek, ząbek świeży
- papryka suszona, mielona
- papryka wędzona, suszona mielona
- pomidor, konserwowy, krojony
- woda
- pomidorowy koncentrat, 30%
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- sól kamienna
- pietruszka, natka świeża
- chleb żytni, pełnoziarnisty
- woda
- kurczak, pierś bez skóry, świeża - oczyszczona, pokrój w paski i posól
- sól kamienna -
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w piórka
- papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona, pokrój w paski
- pieczarki, świeże - oczyszczone, pokrój w plasterki
- czosnek, ząbek świeży - obrany z łupinki, przeciśnij przez praskę
- papryka suszona, mielona -
- papryka wędzona, suszona mielona -
- pomidor, konserwowy, krojony -
- woda -
- pomidorowy koncentrat, 30% -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- sól kamienna -
- pietruszka, natka świeża - umyta, posiekaj
- chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki
- woda - nalej do szklanki
Na tłuszcz wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia, następnie dodaj paprykę, grzyby - podduś, dorzuć, czosnek i paprykę suszoną. Krótko przesmaż, dodaj pomidory. Wlej wodę, duś aż warzywa zmiękną. Dorzuć mięso, dodaj koncentrat i przyprawy, zagotuj. Leczo podaj posypane natką z pieczywem. Do picia przyszykuj wodę lub herbatę. Smacznego! :)