Zupa grzybowa po bieszczadzku
Czas przygotowania: 00:50
- kurczak, pierś bez skóry, świeża
- sól kamienna
- masło klarowane
- cebula, świeża
- liść laurowy, suszony
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone
- pieczarki, świeże
- woda
- marchew, korzeń świeży
- kasza gryczana niepalona, biała
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- sól kamienna
- śmietana, 18% tłuszczu
- cebula, szczypiorek świeży
- chleb żytni, pełnoziarnisty
- kurczak, pierś bez skóry, świeża - oczyszczoną, pokrój w paski i posól
- sól kamienna -
- masło klarowane -
- cebula, świeża - obraną z łupin, pokrój w drobną kostkę
- liść laurowy, suszony -
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone -
- pieczarki, świeże - oczyszczone, pokrój w plasterki
- woda -
- marchew, korzeń świeży - obrana, pokrój w kostkę
- kasza gryczana niepalona, biała -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- sól kamienna -
- śmietana, 18% tłuszczu -
- cebula, szczypiorek świeży - umyty, pokrój
- chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki
Na tłuszcz wrzuć cebulę i liść laurowy, smaż do zeszklenia, dodaj ziele i grzyby, poduś, zalej wodą, wrzuć warzywa pokrojone w kostkę i doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę, gotuj na małym ogniu około 12 minut. Dodaj przyprawy i mięso, zagotuj. Wlej trochę gorącego wywaru do naczynia ze śmietaną, wymieszaj, dodaj z powrotem do garnka, zagotuj. Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem z pieczywem. Smacznego :)