Ryba zapiekana z serem, ziemniaki i sałatka z ogórków
Czas przygotowania: 00:45
- ziemniaki, świeże
- dorsz, filet bez skóry, świeży
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana
- czosnek, ząbek świeży
- sól kamienna
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- koper, świeży
- ser gouda, tłusty
- cebula, świeża
- ogórek, świeży
- jogurt grecki
- sól kamienna
- woda
- ziemniaki, świeże - umyte i obrane, ugotuj w osolonej wodzie
- dorsz, filet bez skóry, świeży - oczyszczony
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana - wymieszaj z czosnkiem
- czosnek, ząbek świeży - obrany z łupin, przeciśnij przez praskę
- sól kamienna -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- koper, świeży - umyty, drobno posiekaj
- ser gouda, tłusty - zetrzyj na tarce
- cebula, świeża - obrana z łupin, drobno pokrój
- ogórek, świeży - umyty i obrany ze skórki, pokrój w cienkie plastry
- jogurt grecki -
- sól kamienna -
- woda - nalej do szklanki
Zagotuj wodę z solą. Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Do wrzącej wody wrzuć ziemniaki i ugotuj je. Mięso natrzyj oliwą z czosnkiem, posyp solą, pieprzem i koperkiem, na wierzch posyp tartym serem. Piecz ok. 15 minut. Wymieszaj ogórka z cebulą i jogurtem, dopraw solą. Nałóż na talerz rybę, ziemniaki i sałatkę. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)