Indyk zapiekany z serem, z ziemniakami z wody oraz sałatka z ogórków
Czas przygotowania: 00:45
- ziemniaki, świeże
- indyk, pierś bez skóry, świeża
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana
- czosnek, ząbek świeży
- sól kamienna
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- koper, świeży
- ser gouda, tłusty
- cebula, świeża
- ogórek, świeży
- jogurt grecki
- sól kamienna
- woda
- ziemniaki, świeże - obrane ze skórki, ugotuj w osolonej wodzie
- indyk, pierś bez skóry, świeża - oczyszczona
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana - wymieszaj z czosnkiem
- czosnek, ząbek świeży - obrany z łupinek, przeciśnij przez praskę
- sól kamienna -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- koper, świeży - umyty, posiekaj
- ser gouda, tłusty - zetrzyj na tarce
- cebula, świeża - obrana, drobno pokrój
- ogórek, świeży - umyty, pokrój w cienkie plastry
- jogurt grecki -
- sól kamienna -
- woda - nalej do szklanki
Zagotuj wodę z solą. Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Do wrzącej wody wrzuć ziemniaki i ugotuj je. Mięso natrzyj oliwą z czosnkiem, posyp solą, pieprzem i koperkiem, na wierzch posyp tartym serem. Piecz ok. 15 minut. Wymieszaj ogórka z cebulą i jogurtem, dopraw solą. Nałóż na talerz mięso, ziemniaki i sałatkę. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)