Zupa ogórkowa z kurczakiem i ziemniakami
- kurczak, pierś bez skóry, świeża
- sól kamienna
- woda
- marchew, korzeń świeży
- ziemniaki, świeże
- sól kamienna
- masło klarowane
- cebula, świeża
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone
- liść laurowy, suszony
- ogórek kiszony
- śmietana, 18% tłuszczu
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- koper, świeży
- chleb żytni, pełnoziarnisty
- kurczak, pierś bez skóry, świeża - oczyszczona, pokrój w paski i posól
- sól kamienna -
- woda -
- marchew, korzeń świeży - obrana ze skórki, pokrój w kostkę
- ziemniaki, świeże - obrane ze skóry, pokrój w kostkę
- sól kamienna -
- masło klarowane -
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone -
- liść laurowy, suszony -
- ogórek kiszony - zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- śmietana, 18% tłuszczu -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- koper, świeży - umyty, drobno posiekaj
- chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki
Do garnka z wodą wrzuć warzywa i gotuj aż zmiękną. Na patelnie dodaj tłuszcz, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia, dodaj liść laurowy i ziele, następnie ogórki, przesmaż. Do wywaru w garnku dodaj przyprawy i mięso, doprowadź do wrzenia, przełóż z patelni cebulę i ogórki do zupy. Wlej trochę gorącego wywaru do naczynia ze śmietaną, wymieszaj, dodaj z powrotem do garnka. Dodaj koperek, zagotuj. Zupę podawaj z pieczywem. Smacznego! :)