Zupa ogórkowa z kurczakiem i ziemniakami

Czas przygotowania: 00:50
  • kurczak, pierś bez skóry, świeża
  • sól kamienna
  • woda
  • marchew, korzeń świeży
  • ziemniaki, świeże
  • sól kamienna
  • masło klarowane
  • cebula, świeża
  • ziele angielskie, ziarno suszone, mielone
  • liść laurowy, suszony
  • ogórek kiszony
  • śmietana, 18% tłuszczu
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
  • koper, świeży
  • chleb żytni, pełnoziarnisty
  1. kurczak, pierś bez skóry, świeża - oczyszczona, pokrój w paski i posól
  2. sól kamienna -
  3. woda -
  4. marchew, korzeń świeży - obrana ze skórki, pokrój w kostkę
  5. ziemniaki, świeże - obrane ze skóry, pokrój w kostkę
  6. sól kamienna -
  7. masło klarowane -
  8. cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę
  9. ziele angielskie, ziarno suszone, mielone -
  10. liść laurowy, suszony -
  11. ogórek kiszony - zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  12. śmietana, 18% tłuszczu -
  13. pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
  14. koper, świeży - umyty, drobno posiekaj
  15. chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki

Do garnka z wodą wrzuć warzywa i gotuj aż zmiękną. Na patelnie dodaj tłuszcz, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia, dodaj liść laurowy i ziele, następnie ogórki, przesmaż. Do wywaru w garnku dodaj przyprawy i mięso, doprowadź do wrzenia, przełóż z patelni cebulę i ogórki do zupy. Wlej trochę gorącego wywaru do naczynia ze śmietaną, wymieszaj, dodaj z powrotem do garnka. Dodaj koperek, zagotuj. Zupę podawaj z pieczywem. Smacznego! :)


Menu podstrony

Partnerzy BR

Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR