Solianka z rybą
- dorsz, filet bez skóry, świeży
- sól kamienna
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana
- cebula, świeża
- liść laurowy, suszony
- czosnek, ząbek świeży
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone
- papryka suszona, mielona
- woda
- marchew, korzeń świeży
- pietruszka, korzeń świeży
- pomidorowy koncentrat, 30%
- ogórek kiszony
- ogórki kiszone, sok
- oliwki, konserwowe, czarne
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- sól kamienna
- śmietana, 18% tłuszczu
- pietruszka, natka świeża
- chleb żytni, pełnoziarnisty
- dorsz, filet bez skóry, świeży - pokrój w grubą kostkę, posól i odstaw
- sól kamienna -
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w kostkę
- liść laurowy, suszony -
- czosnek, ząbek świeży - obrana z łupin, przeciśnij przez praskę
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone -
- papryka suszona, mielona -
- woda -
- marchew, korzeń świeży - obrana, pokrój w kostkę
- pietruszka, korzeń świeży - obrana, pokrój w kostkę
- pomidorowy koncentrat, 30% -
- ogórek kiszony - zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- ogórki kiszone, sok -
- oliwki, konserwowe, czarne -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- sól kamienna -
- śmietana, 18% tłuszczu -
- pietruszka, natka świeża - umyta, drobno pokrój
- chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki
Na tłuszcz wrzuć cebulę, dodaj liść laurowy, podsmaż. Dorzuć czosnek, chwilę podsmaż, dodaj ziele i paprykę. Zalej wodą, dodaj warzywa i gotuj aż zmiękną. Dodaj mięso i zagotuj. Dodaj koncentrat, wrzuć ogórka i dolej sok, przypraw pieprzem i solą, dodaj oliwki, zagotuj. Podawaj z kleksem śmietany, posypane natką oraz pieczywem. Smacznego! :)