Pasta z ragù alla bolognese z indykiem

Czas przygotowania: 00:45
  • makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum
  • indyk, mięso z uda bez skóry mielone, świeże
  • sól kamienna
  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana
  • cebula, świeża
  • marchew, korzeń świeży
  • seler, naciowy świeży
  • woda
  • pomidorowy koncentrat, 30%
  • mleko krowie, 1.5% tłuszczu
  • sól kamienna
  • pieprz czarny, nasiona suszone
  • ser parmezan
  • bazylia, liście świeże
  • woda do picia
  1. makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum - ugotuj al dente w osolonej wodzie
  2. indyk, mięso z uda bez skóry mielone, świeże - posól i odstaw
  3. sól kamienna -
  4. oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
  5. cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kosteczkę
  6. marchew, korzeń świeży - obrana ze skórki, pokrój w drobną kosteczkę
  7. seler, naciowy świeży - pokrój w drobną kosteczkę
  8. woda -
  9. pomidorowy koncentrat, 30% -
  10. mleko krowie, 1.5% tłuszczu -
  11. sól kamienna -
  12. pieprz czarny, nasiona suszone -
  13. ser parmezan - zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
  14. bazylia, liście świeże - umyte
  15. woda do picia - nalej do szklanki

Warzywa pokrojone w drobną kostkę wrzuć na tłuszcz, podsmaż do zeszklenia. Następnie zalej wodą, gotuj aż warzywa zmiękną, dodaj mięso, podduś rozgniatając mięso widelcem. Dodaj koncentrat, dodaj mleko i przyprawy, gotuj aż powstanie gęsty sos. Ugotowany i odcedzony makaron wsyp na patelnie z sosem, wymieszaj z serem i wyłóż na talerz, posyp ziołami. Do picia przyszykuj wodę.


Menu podstrony

Partnerzy BR

Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR