Pasta z ragù alla bolognese z indykiem
- makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum
- indyk, mięso z uda bez skóry mielone, świeże
- sól kamienna
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana
- cebula, świeża
- marchew, korzeń świeży
- seler, naciowy świeży
- woda
- pomidorowy koncentrat, 30%
- mleko krowie, 1.5% tłuszczu
- sól kamienna
- pieprz czarny, nasiona suszone
- ser parmezan
- bazylia, liście świeże
- woda do picia
- makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum - ugotuj al dente w osolonej wodzie
- indyk, mięso z uda bez skóry mielone, świeże - posól i odstaw
- sól kamienna -
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kosteczkę
- marchew, korzeń świeży - obrana ze skórki, pokrój w drobną kosteczkę
- seler, naciowy świeży - pokrój w drobną kosteczkę
- woda -
- pomidorowy koncentrat, 30% -
- mleko krowie, 1.5% tłuszczu -
- sól kamienna -
- pieprz czarny, nasiona suszone -
- ser parmezan - zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
- bazylia, liście świeże - umyte
- woda do picia - nalej do szklanki
Warzywa pokrojone w drobną kostkę wrzuć na tłuszcz, podsmaż do zeszklenia. Następnie zalej wodą, gotuj aż warzywa zmiękną, dodaj mięso, podduś rozgniatając mięso widelcem. Dodaj koncentrat, dodaj mleko i przyprawy, gotuj aż powstanie gęsty sos. Ugotowany i odcedzony makaron wsyp na patelnie z sosem, wymieszaj z serem i wyłóż na talerz, posyp ziołami. Do picia przyszykuj wodę.