Zupa grzybowa z kurczakiem i makaronem
- makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum
- kurczak, pierś bez skóry, świeża
- sól kamienna
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana
- cebula, świeża
- liść laurowy, suszony
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone
- pieczarki, świeże
- woda
- marchew, korzeń świeży
- sól kamienna
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone
- śmietana, 18% tłuszczu
- koper, świeży
- chleb żytni, pełnoziarnisty
- makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum - ugotuj al dente
- kurczak, pierś bez skóry, świeża - oczyszczona, pokrój w paski i posól
- sól kamienna -
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana -
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę
- liść laurowy, suszony -
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone -
- pieczarki, świeże - oczyszczone, pokrój w plasterki
- woda -
- marchew, korzeń świeży - obrana, pokrój w kostkę
- sól kamienna -
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone -
- śmietana, 18% tłuszczu -
- koper, świeży - umyty, drobno posiekaj
- chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki
Ugotuj makaron al dente. Na tłuszcz wrzuć cebulę i liść laurowy, smaż do zeszklenia, dodaj ziele i grzyby, podduś. Zalej wodą, wrzuć warzywa pokrojone w kostkę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu aż zmiękną. Dodaj przyprawy i mięso, zagotuj. Wlej trochę gorącego wywaru do naczynia ze śmietaną, wymieszaj, dodaj z powrotem do garnka. Dodaj koperek, zagotuj. Dodaj makaron. Zupę podawaj z pieczywem. Smacznego! :)