Czarnuszka siewna właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

Czarnuszka siewna właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

Czarnuszka siewna - przyprawa i środek leczniczy ze Wschodu

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) jest stosowana najczęściej jako przyprawa, w tym w szczególności zamiennik pieprzu. Była znana od wieków w krajach środkowego wschodu, szczególnie w kuchni indyjskiej, egipskiej. Jako środek leczniczy jest wykorzystywana już od ponad 2000 lat. Obecnie bada się jej właściwości prozdrowotne i w ostatnich latach powróciła do łask także pod postacią oleju. Roślina ta wykazuje bowiem działanie: przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne, hipotensyjne, hipolipidemiczne, immunomodulujące, moczopędne, żółciopędne, przeciwwrzodowe, hepatoprotekcyjne, neuroochronne, nefroprotekcyjne, działa także regulująco w zaburzeniach cyklu miesięcznego. Wykorzystuje się również jej właściwości we wspomaganiu leczenia chorób autoimmunologicznych, w tym w reumatyzmie. Wyniki badań wykazują korzystny wpływ stosowania czarnuszki we wszystkich schorzeniach przebiegających z podłożem stanu zapalnego w organizmie.

Czarnuszka - bogactwo aminokwasów

Czarnuszka w swoim składzie zawiera 15 aminokwasów, w tym 8 z 9 aminokwasów egzogennych (niezbędnych), takich jak: lizyna, leucyna, izoleucyna, walina, treonina, metionina, fenyloalanina, tyrozyna. Dodatkowo znajdziemy w niej także inne biologicznie czynne substancje, np. tymochinon, tymohydrochinon, ditymochinon, p-cymen, karwakrol, 4-terpineol, t-anetol, a-pinen i tymol. Tymochinon wykazuje z nich najkorzystniejsze działanie na organizm człowieka (działa przeciwdrgawkowo, przeciwutleniająco, przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo). Co więcej, nasiona i olej z czarnuszki wykazują niską toksyczność.

Czarnuszka dawkowanie

Dawka lecznicza czarnuszki to 2–5 g mielonych nasion, dwa razy dziennie. W przypadku oleju to 500–1000 mg, 2–3 razy dziennie. Nie przekraczaj dawki 10 g dziennie.

Czarnuszka przeciwwskazania do spożywania

Szczególną ostrożność przy spożyciu czarnuszki powinny zachować osoby borykające się z nadczynnością tarczycy, kobiety w czasie ciąży lub podczas karmienia piersią oraz osoby z ostrymi stanami zapalnymi przewodu pokarmowego.

 

Czarnuszka to bogactwo wartościowych składników. Zachęcamy Was do wprowadzenia jej na stałe do diety, jako element dań, dodatek do sałatek, w postaci przyprawy i oleju na surowo bądź pitego samodzielnie. Na zdrowie!

Więcej informacji jak leczniczo wykorzystać olej z czarnuszki siewnej znajdziesz w APTEKA Z NATURY

Źródła:

 

  1. Borusewicz M, Janeczko Z.: Nigella sativa — roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych. Post Fitoter. 2015; 16(4): 223–236, doi: 10.1007/springerreference_69007
  2. Assi MA, Mohd No, Bachek NF, et al. Mohd Yusoff M.S., Rajion M.A.: The various effects of Nigella Sativa on multiple body systems in human and animals. PJSRR. 2016; 2(3): 1–19
  3. Mańkowska D, Bylka W.: Nigella sativa — związki czynne, aktywność biologiczna. Herba Pol. 2009; 55(1): 109–125

Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR