Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Olej z czarnuszki siewnej

Opis

Olej z czarnuszki tłoczony jest z ziaren Czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.) potocznie nazywanej też: kminem czarnym, kminkiem egipskim, czarnuchą, kąkolnicą, kolendrą siewną. Olej tłoczony na zimno ma wiele zastosowań, zarówno kulinarnych, jak i zdrowotnych. Jego smak jest intensywny, gorzki i dosyć gryzący. Warto go stosować w codziennej diecie przez wzgląd na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, fitosteroli, saponin i flawonoidów. Zawiera także witaminy i składniki mineralne.

Właściwości zdrowotne czarnuszki znane były już w starożytności, najwcześniejsze opisy znajdujemy w Starym Testamencie, wspomina o niej Hipokrates, Pliniusz, Galen, Avicenna, Dioskorydes. Czarnuszka siewna stosowana była w lecznictwie ludowym, znana była polskim zielarzom - Marcinowi z Urzędowa, Syreniuszowi czy księdzu Klukowi.

Więcej o czarnuszce poczytasz tutaj   Kliknij 

Jeśli chcesz zobaczyć przedstawione poniżej przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przeciwwskazania

Olej z czarnuszki nie jest zalecany:

  • przy nadczynności tarczycy,
  • w czasie ciąży,
  • podczas karmienia piersią,
  • osobom z ostrymi stanami zapalnymi przewodu pokarmowego.

Nie przekraczaj dawki 10 g dziennie.

Zastosowanie

wspomagająco przy infekcjach

Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, skraca czas infekcji oraz wspiera odporność. Stosuj codziennie olej z czarnuszki, nie przekraczając dawki 10 g dziennie. Prosty przepis z olejem z nasion czarnuszki: "Sałatka z papryki i sera feta". Paprykę pokrój w kostkę, wymieszaj z olejem, na wierzchu ułóż ser feta pokrojony w kostkę i posyp suszonym oregano. Podaj z opieczonym tostem, do picia przyszykuj wodę lub herbatę. Smacznego! :)

wspomaga funkcjonowanie tarczycy

Wykazuje obniżenie poziomu TSH oraz podniesienie fT3, dlatego też zaleca się olej z czarnuszki osobom z Hashimoto oraz niedoczynnością tarczycy. Stosuj codziennie olej z czarnuszki, nie przekraczając dawki 10 g dziennie. Prosty przepis na śniadanie z olejem z nasion czarnuszki: "Mozzarella z ogórkiem i bazylią". Ogórka pokrój w kostkę, mozzarelle pokrój w kostkę, wymieszaj z olejem i posyp liśćmi bazylii. Podaj z opieczonym tostem, do picia przyszykuj wodę lub herbatę. Smacznego!

ułatwia trawienie

Może działać korzystnie w czasie niestrawności. Stosuj codziennie olej z czarnuszki, nie przekraczając dawki 10 g dziennie. Przepis na kolację z olejem z nasion czarnuszki: "Kanapki z szynką z indyka oraz sałatka z ogórkiem kiszonym i olejem". Pieczywo żytnie posmaruj tłuszczem, nałóż plastry szynki z indyka, ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę posyp pieprzem i wymieszaj z olejem z czarnuszki. Do picia przyszykuj herbatę.

wpływa pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci

Olej z czarnuszki może poprawić wygląd i kondycję włosów, skóry i paznokci poprzez zabieg olejowania włosów oraz spożywanie doustne. Stosuj codziennie olej z czarnuszki, nie przekraczając dawki 10 g dziennie. Łatwy przepis z olejem z nasion czarnuszki: "Sałatka z pomidorów, sera feta i szczypiorku". Pomidora pokrój w ósemki, wymieszaj z olejem, na wierzchu ułóż ser feta pokrojony w kostkę i posyp posiekanym szczypiorkiem. Podaj z opieczonym tostem, do picia przyszykuj wodę lub herbatę. Smacznego! :)

przyspiesza proces gojenia się ran

Działa antybakteryjnie - smaruj zranione miejsce olejem z czarnuszki, aby przyspieszyć proces gojenia się rany.


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR