Dieta przy dnie moczanowej – przepisy
Dna moczanowa (artretyzm, podagra) to choroba cywilizacyjna spowodowana nadmiernym stężeniem kwasu moczowego w organizmie. To pewien rodzaj zapalenia stawów wynikający z powstawania złogów moczanowych w tkankach stawów i narządach. Skutkuje to rozwojem licznych ognisk zapalnych objawiających się dolegliwościami bólowymi. Oprócz stosowania leków zaleconych przez lekarza nieoceniona okazuje się rola diety w dnie moczanowej z jadłospisem niskopurynowym.
Dieta na dnę moczanową — jadłospis diety niskopurynowej
W jadłospisie na dnę moczanową nie powinny się znaleźć produkty stanowiące źródło kwasu moczowego. Należy całkowicie wyeliminować alkohol oraz mocno ograniczyć produkty mięsne, w szczególności podroby, galarety, buliony, ryby, przetwory rybne, owoce morza i drób. W jadłospisie w dnie moczanowej niewskazany jest również nadmiar fruktozy obecnej w dużych ilościach w miodzie, słodzonych napojach, sokach owocowych i słodyczach.
Dieta niskopurynowa - co powinno się znaleźć w jadłospisie?
Produkty eliminowane należy uzupełnić tymi o niskiej zawartości puryn. W diecie przy dnie moczanowej jadłospis powinien zawierać niskotłuszczowe produkty mleczne, orzechy, jaja, oliwę z oliwek, ryż, kasze, produkty pełnoziarniste. Należy pamiętać również o piciu dużej ilości wody - nawet do 3 l na dobę.
Do produktów o niskiej zawartości puryn należą również owoce i warzywa. Warto wybierać różnorodne produkty, aby zapewnić sobie optymalny dostęp do bogactwa witamin i składników mineralnych. Szczególnie poleca się warzywa liściaste, takie jak szpinak, sałata, czy jarmuż. Wśród owoców warto zwrócić uwagę na cytrusy, jabłka, gruszki, truskawki.
Dieta niskopurynowa to jadłospis obejmujący białka roślinne, takie jak te pochodzące z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy grochu. Korzystając z ryb, należy skupić się na tych o niskiej zawartości puryn. Należą do nich takie gatunki jak łosoś, makrela lub dorsz.
Przygotowując posiłki na diecie niskopurynowej, warto korzystać z przepisów obfitujących w zdrowe tłuszcze. Zaliczyć można do nich oliwę z oliwek, olej rzepakowy czy olej z orzechów. Na koniec, nie można zapomnieć o regularnym spożywaniu pełnoziarnistych produktów zbożowych, które dostarczają błonnika i pomagają utrzymać prawidłową pracę układu pokarmowego.
Zapraszamy do zapoznania się ze stworzonym przez dietetyka klinicznego przykładowym jadłospisem przy dnie moczanowej.
Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.
Przykładowy jadłospis 1600 kcal - 5 posiłków: DIETA NA DNĘ MOCZANOWĄ
Śniadanie - 399 kcal (7:00-9:00)
Czas przygotowania: 10 min
Kasza manna na mleku z bananem i miodem
- mleko krowie, 1.5% tłuszczu - 408 g,
- kasza manna - 35 g,
- miód pszczeli - 9.6 g,
- banan dojrzały, świeży - 56 g;
WYKONANIE:
- banan dojrzały, świeży - obrany ze skórki, pokrój w plasterki;
Do zimnego się mleka, dodaj kaszę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika na mały płomień. Często mieszając gotuj 2 min aż kasza wchłonie płyn i zmięknie. Podaj wymieszaną z miodem i posypaną owocami. Smacznego! :)
Przekąska 161 kcal (9:00-12:00)
Czas przygotowania: 3 min
Ajran z sokiem cytrynowym
- jogurt grecki - 165 g,
- woda - 96 g,
- cytryna, sok świeżo wyciśnięty - 6 g,
- sól kamienna - 0.6 g;
WYKONANIE:
Wymieszaj wszystkie składniki, podawaj schłodzony. Smacznego! :)
Obiad 560 kcal (13:00-16:00)
Czas przygotowania: 40 min
Fasolka po bretońsku z tofu
- oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 12.8 g,
- cebula, świeża - 40 g,
- liść laurowy, suszony - 0.2 g,
- ziele angielskie, ziarno suszone, mielone - 0.2 g,
- czosnek, ząbek świeży - 3 g,
- pomidorowy koncentrat, 30% - 40 g,
- papryka suszona, mielona - 1 g,
- woda - 288 g,
- fasola biała, konserwowa, nasiona i płyny - 116 g,
- tofu, wędzone - 70 g,
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
- kurkuma, suszona, mielona - 0.2 g,
- majeranek, suszony - 1.1 g,
- sól kamienna - 2.4 g,
- pietruszka, natka świeża - 3.2 g,
—--------------------------------------------------------
- chleb żytni, pełnoziarnisty - 45 g;
WYKONANIE:
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę,
- czosnek, ząbek świeży - obrany z łupiny, przeciśnij przez praskę,
- fasola biała, konserwowa, nasiona i płyny - odsącz nasiona, a następnie 1/3 nasion zmiksuj blenderem z wodą,
- tofu, wędzone - pokrój w kostkę,
- pietruszka, natka świeża - umytą, pokrój,
- chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki;
Na tłuszczu zeszklij cebulę, następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, paprykę i koncentrat, przesmaż. Wlej wodę zmiksowaną z 1/3 nasion fasoli, zagotuj. Dodaj pokrojone tofu oraz resztę przypraw, jeszcze raz zagotuj i dosyp pozostałe nasiona fasoli, zagotuj. Fasolkę posyp natką i podaj z pieczywem. Smacznego! :)
Podwieczorek 160 kcal (16:00-18:00)
Czas przygotowania: 1 min
Pomarańcza z czekoladą
- pomarańcza, świeża - 154 g,
- czekolada gorzka - 16 g;
WYKONANIE:
- pomarańcza, świeża - obrana ze skóry i błon;
Zjedz owoce z czekoladą. Smacznego! :)
Kolacja 316 kcal (18:00-20:00)
Czas przygotowania: 10 min
Mozzarella z ogórkiem i szczypiorkiem
- chleb pszenny graham, tostowy - 32 g,
- ogórek, świeży - 150 g,
- ser mozzarella - 54 g,
- oliwa z oliwek Extra Virgin - 4.8 g,
- sól kamienna - 0.6 g,
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
- cebula, szczypiorek świeży - 4.8 g,
—--------------------------------------------------------
- woda do picia - 192 g;
WYKONANIE:
- chleb pszenny graham, tostowy - opiecz,
- ogórek, świeży - umyty i obrany ze skórki, pokrój w grubą kostkę,
- ser mozzarella - pokrój w drobną kostkę,
- cebula, szczypiorek świeży - umyty, poszatkuj,
- woda do picia - nalej do szklanki;
Warzywa i ser wymieszaj z tłuszczem i przyprawami. Podaj z opieczonym pieczywem. Do picia przygotuj wodę. Smacznego! :)
Zobacz inne diety Kliknij