Dieta w sportach siłowych

Dieta w sportach siłowych

Obecnie coraz więcej osób jako źródło swojej codziennej aktywności fizycznej wybiera trening na siłowni. Ma on na celu zwiększenie zawartości tkanki mięśniowej i jednoczesne utrzymanie niskiego procentu tłuszczu w organizmie.

Plan żywieniowy dla osób trenujących siłowo - główne założenia

Aby uzyskać wymarzone rezultaty, niezależnie czy trenuje się w celu startowania w zawodach, czy rekreacyjnie pomocna okaże się dobrze zbilansowana dieta. W sportach siłowych należy zwrócić uwagę na to, aby podaż kalorii była dopasowana do założonego celu. Możliwe jest bowiem ułożenie zarówno prostej diety na masę, jak i na redukcję. W zależności od objętego celu treningowego od dziennego zapotrzebowania należy odjąć lub dodać od 200 do 500 kcal. Dieta dla sportowca to jadłospis bogaty w białko i zawierający wartościowe źródła węglowodanów, zarówno prostych, jak i złożonych. Zaleca się spożywanie między 1,6 a 2,2 g białka na kilogram masy ciała. Plan żywieniowy dla sportowca powinien obfitować w takie źródła węglowodanów jak pieczywo, kasze, ryż i makaron. Nie warto również zapominać o warzywach i owocach, które można włączać do jadłospisu dla sportowca w formie np. smoothie.


Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

 

Przykładowy jadłospis 3000 kcal - 5 posiłków: DIETA W SPORTACH SIŁOWYCH

 

Śniadanie 750 kcal (7:00-9:00) 

Czas przygotowania: 6 min

Kanapki z szynką z indyka, pomidorem i jogurtem greckim

  • chleb żytni, pełnoziarnisty - 168 g,
  • masło ekstra 82.5% tłuszczu - 15 g,
  • indyk, szynka - 126 g,

—-------------------------------------------------------- 

  • pomidor czerwony, świeży - 225 g,
  • jogurt grecki - 90 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.3 g,

—-------------------------------------------------------- 

  • woda - 360 g;

WYKONANIE:

  • chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki,
  • indyk, szynka - przygotuj plastry,
  • pomidor czerwony, świeży - umytego pokrój w ósemki,
  • woda - nalej do szklanki;

Pieczywo posmaruj tłuszczem, nałóż plastry, pomidora i posmaruj jogurtem i posyp przyprawami. Do picia przygotuj wodę lub herbatę. Smacznego! :)

 

Przekąska 308 kcal (9:00-12:00)

Czas przygotowania: 3 min

Jogurt z otrębami i jabłkiem

  • jogurt grecki - 180 g,
  • jabłko, świeże - 210 g,
  • otręby owsiane - 12 g;

WYKONANIE:

  • jabłko, świeże - umyte i obrane zetrzyj na tarce;

Wszystkie składniki wymieszaj. Całość odstaw na 5 min. Smacznego! :)

 

Obiad 1051 kcal (13:00-16:00) 

Czas przygotowania: 40 min

Leczo z kurczakiem i kaszą gryczaną

  • kasza gryczana niepalona, biała - 138 g,

—--------------------------------------------------------

  • kurczak, pierś bez skóry, świeża - 120 g,
  • sól kamienna - 1.8 g,

—--------------------------------------------------------

  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 24 g,
  • cebula, świeża - 180 g,
  • papryka czerwona, świeża - 180 g,
  • czosnek, ząbek świeży - 6 g,
  • papryka suszona, mielona - 1.5 g,
  • papryka wędzona, suszona mielona - 0.6 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.3,
  • pomidor czerwony, świeży - 192 g,
  • woda - 210 g,
  • pomidorowy koncentrat, 30% - 45 g,
  • sól kamienna - 4.5 g,
  • pietruszka, natka świeża - 6 g,

—--------------------------------------------------------

  • herbata czarna, napar  - 192 g;

WYKONANIE:

  • kasza gryczana niepalona, biała - ugotuj w osolonej wodzie,
  • kurczak, pierś bez skóry, świeża - oczyszczona, pokrój w paski,
  • cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w piórka,
  • papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona z nasion, pokrój w paski,
  • czosnek, ząbek świeży - obrany z łupinki, przeciśnij przez praskę,
  • pomidor czerwony, świeży - umyty, pokrój w grubą kostkę,
  • woda - 126 g,
  • pomidorowy koncentrat, 30% - 29 g,
  • staraj się unikać soli,
  • pietruszka, natka świeża - umyta, posiekaj,
  • woda - nalej do szklanki;

Na tłuszcz wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia, następnie dodaj paprykę - podduś, dorzuć czosnek, paprykę i pieprz w proszku, krótko przesmaż, dodaj pomidory. Wlej wodę, duś aż warzywa zmiękną. Dorzuć mięso, dodaj koncentrat, sól, zagotuj. Podawaj posypane natką z kaszą. Do picia przyszykuj herbatę lub wodę. Smacznego! :)

 

Podwieczorek 302 kcal (16:00-18:00) 

Czas przygotowania: 2 min

Daktyle suszone z jogurtem

  • jogurt grecki - 195 g,
  • daktyle, suszone - 39 g;

WYKONANIE:

  • daktyle, suszone - drobno posiekaj;

Zjedz owoce wymieszane z jogurtem. Smacznego! :)

 

Kolacja 600 kcal (18:00-20:00) 

Czas przygotowania: 5 min

Serek ziarnisty z selerem naciowym

  • chleb żytni pełnoziarnisty - 126 g,
  • masło ekstra 82.5% tłuszczu - 10.5 g,

—--------------------------------------------------------

  • serek twarogowy, ziarnisty - 174 g,
  • seler, naciowy świeży - 252 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda do picia - 192 g;

WYKONANIE:

  • chleb żytni pełnoziarnisty - przygotuj kromki,
  • seler, naciowy świeży - umyty i oczyszczony z włókien, pokrój w słupki
  • woda do picia - nalej do szklanki;

Serek zjedz z pieczywem i warzywami. Do picia przyszykuj wodę lub herbatę. Smacznego :)


Zobacz inne diety Kliknij 


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR