Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Awokado

Następny

Opis

Awokado (Persea Mill.) jest jednym z najzdrowszych owoców na naszej planecie. Nie bez powodu zalicza się go do grupy tzw. „superfoods” - stanowi ono bogactwo witamin (m.in, B6, kwasu pantotenowego oraz kwasu foliowego), składników mineralnych, błonnika pokarmowego, a przede wszystkim – jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo smaczliwka (inna nazwa awokado) jest produktem bogatym w luteinę (odpowiedzialną za zapobieganie zwyrodnieniu plamki żółtej) oraz glutationu (wspomagającego pracę wątroby i wzmacniającego system immunologiczny). Należy jednak pamiętać, że awokado jest dość mocno kaloryczne – 100 g tego owocu dostarcza aż 169 kcal.

Więcej o właściwościach odżywczych awokado poczytasz tutaj Kliknij 

Jeśli chcesz zobaczyć przedstawione poniżej przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przeciwwskazania

Awokado nie powinny spożywać:

osoby z mutacją genetyczną, która charakteryzuje się wysokim stężeniem cholesterolu frakcji HDL („dobrego cholesterolu”),

osoby z alergią na awokado;

Zastosowanie

profilaktyka narządu wzroku

Zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej – awokado jest dobrym źródłem luteiny („żółtego barwnika”), która chroni nasze oczy przed promieniowaniem UV. Łatwy przepis z awokado: Smoothie z awokado, bananem i kakao. Wszystkie składniki - banana, awokado, kakao, erytrytol, wodę, umieść w naczyniu miksera i dokładnie zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Smacznego :) 

antyoksydacyjne

Awokado jest źródłem wielu przeciwutleniaczy (m.in. witaminy A, E i C oraz składników mineralnych, takich jak mangan, miedź, selen czy cynk), które chronią przed wolnymi rodnikami. Przykładowy przepis z awokado: Mix sałat z kurczakiem. Pierś z kurczaka wymieszaj razem z oliwą i przyprawami (curry, solą). Zrób sos do sałatki z wody, miodu, soku z cytryny, soli, curry, oliwy i pieprzu. Mix sałat wymieszaj z warzywami (awokado, pomidorkami, ogórkiem, cebulą cukrową) i owocami (truskawki, mango, borówki amerykańskie).  Mięso piecz 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza lub na grillu. Podaj mix warzyw i owoców posypany liśćmi mięty, polany sosem z upieczonym mięsem i opieczonym tostem.

dla kobiet w okresie rozrodczym

Smaczliwka jest dobrym źródłem kwasu foliowego. Należy jednak pamiętać, że nie zastąpi on jednak suplementacji kwasem foliowym w okresie rozrodczym. Szybka przekąska z awokado: Koktajl z awokado, szpinaku i banana. Przygotuj mleko, awokado, liście szpinaku, banana, sok z cytryny. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Koktajl wypij schłodzony. Na zdrowie i smacznego.

zalecany osobom z zespołem metabolicznym

Awokado może wpływać pozytywnie na poszczególne komponenty zespołu metabolicznego. Smaczny przepis z awokado: Mix sałat z pieczonym dorszem. Filet z dorsza wymieszaj razem z oliwą i przyprawami (curry, solą). Zrób sos do sałatki z wody, miodu, soku z cytryny, soli, curry, oliwy i pieprzu. Mix sałat wymieszaj z warzywami (awokado, pomidorkami, ogórkiem, cebulą cukrową) i owocami (truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie).  Mięso piecz 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza lub na grillu. Podaj mix warzyw i owoców posypany liśćmi mięty, polany sosem z upieczoną rybą i tostem z pieczywa.

zalecany osobom z nadwagą/otyłością

Zaleca się spożywanie awokado u osób z nadmierną masą ciała. Przykładowy przepis z awokado: Sałatka z ciecierzycy i awokado. Z soku cytrynowego, erytrytolu, oliwy, soli i pieprzu zrób sos. Przygotuj: odsączone ziarna ciecierzycy, cebulę, awokado, natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Smacznego:)

wspomaga pracę wątroby

Duża zawartość glutationu jest pomocna przy wspomaganiu pracy wątroby. Przykładowy przepis z awokado: Kanapki z awokado i mozzarellą. Chleb posmaruj musztardą, połóż szpinak, awokado, mozzarellę i ogórka kiszonego na kanapce. Smacznego!

działanie hipolipemizujące

Awokado może zmniejszać stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz triglicerydów. Przykładowy przepis z awokado: Z soku cytrynowego, erytrytolu, oliwy, soli i pieprzu zrób sos. Przygotuj: odsączone ziarna ciecierzycy, cebulę, awokado, natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Smacznego:)

polecany przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej (np. cukrzyca, insulinooporność)

Awokado jest zalecane osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, ze względu na dużą zawartość „dobrych” tłuszczów, węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. Przykładowy przepis z awokado: Chleb posmaruj musztardą, połóż roszponkę, awokado, mozzarellę i ogórka kiszonego na kanapce.


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR