Apteka z natury, bloczek tekstowy
Czosnek pospolity
Opis
Od tysięcy lat czosnek stoi w czołówce najzdrowszych produktów na świecie. Jego właściwości lecznicze, doceniane już w starożytności, są powszechnie znane i wykorzystywane, a w kuchni znany jest z tego, że nadaje potrawom charakterystyczny i wyrazisty smak.
Jeden mały ząbek tego niepozornego warzywa zawiera mnóstwo składników odżywczych, takich jak witamina C, B1, B2, PP czy składników mineralnych - potasu, wapnia, magnezu oraz kobaltu, chromu i niklu. Jednak czosnek jest najbardziej znany z zawartości leczniczych olejków eterycznych, zawierających siarczki i allicynę, które wykazują działanie:
- przeciwbakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwzakrzepowe,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwzapalne,
- obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
- obniżające stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL,
- wspomagające profilaktykę i leczenie chorób układu krążenia.
Więcej o czosnku poczytasz tutaj Kliknij
Jeśli chcesz zobaczyć przedstawione poniżej przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.
Przeciwwskazania
Czosnek w ograniczonych ilościach powinny spożywać osoby:
- ze skłonnościami do biegunek i/lub wzdęć po spożyciu nadmiernej ilości tego warzywa,
- z niskim ciśnieniem tętniczym krwi.
Z diety eliminuje się czosnek wśród osób:
- z zapaleniem nerek,
- z niewydolnością wątroby,
- z wrzodami żołądka,
- z chorobą refluksową,
- z ostrym nieżytem żołądka i jelit.
Zastosowanie
Czosnek może redukować stężenie cholesterolu całkowitego czy cholesterolu frakcji LDL. Przykładowy przepis z czosnkiem: Tarator, bułgarski chłodnik. Do naczynia nalej wodę i jogurt grecki, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, erytrytol i sól, wymieszaj. Następnie dodaj posiekany koperek, ogórka pokrojonego w drobną kostkę, orzechy włoski i oliwę, dokładnie wymieszaj. Tarator podaj schłodzony z opieczonym tostem. Smacznego! :)
Czosnek wykazuje działanie wiruso- i bakteriobójcze, a dodatkowo ma właściwości napotne, wykrztuśne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Przykładowy przepis z czosnkiem: Cebulę obierz, pokrój w plasterki i ułóż w słoiku, przesypując kolejne warstwy cukrem. Słoik zakręć i odstaw, aż cebula puści sok. Po godzinie lub dwóch, powstały syrop przelej przez gazę do szklanego naczynia. Dodaj posiekane lub zgniecione ząbki czosnku.
Regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory m.in. żołądka, okrężnicy i jelita grubego. Dodatkowo zauważono, iż warzywo to wykazuje potencjalne działanie niszczące komórki nowotworowe. Przykładowy przepis z czosnkiem: Pesto bazyliowe z orzechami nerkowca i makaronem. Do blendera kielichowego nalej wodę, dodaj sól, oliwę, czosnek, parmezan i orzechy nerkowca, zmiksuj. Do zmiksowanej masy partiami dodaj liście bazylii i blenduj aż uzyskasz gładką pastę. Pesto wymieszaj z przestudzonym makaronem, podaj z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego! :)
Czosnek wykazuje działanie hipolipemizujące, przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe, dlatego też jest polecany zarówno w profilaktyce chorób układu krążenia, jak i osobom po przebytym udarze czy zawale mięśnia sercowego. Ponadto czosnek wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Przykładowy przepis: Hummus. W wysokim naczyniu umieść ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, dodaj kmin i sól, całość miksuj do jednolitej konsystencji. Do gęstej masy dolewaj lodowatą wodę cały czas miksując aż do uzyskania kremowej pasty.