Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Czosnek pospolity

Opis

Od tysięcy lat czosnek stoi w czołówce najzdrowszych produktów na świecie. Jego właściwości lecznicze, doceniane już w starożytności, są powszechnie znane i wykorzystywane, a w kuchni znany jest z tego, że nadaje potrawom charakterystyczny i wyrazisty smak.

Jeden mały ząbek tego niepozornego warzywa zawiera mnóstwo składników odżywczych, takich jak witamina C, B1, B2, PP czy składników mineralnych - potasu, wapnia, magnezu oraz kobaltu, chromu i niklu. Jednak czosnek jest najbardziej znany z zawartości leczniczych olejków eterycznych, zawierających siarczki i allicynę, które wykazują działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwzakrzepowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
  • obniżające stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL,
  • wspomagające profilaktykę i leczenie chorób układu krążenia.

Więcej o czosnku poczytasz tutaj Kliknij 

 

Przeciwwskazania

Czosnek w ograniczonych ilościach powinny spożywać osoby:

  • ze skłonnościami do biegunek i/lub wzdęć po spożyciu nadmiernej ilości tego warzywa,
  • z niskim ciśnieniem tętniczym krwi.

Z diety eliminuje się czosnek wśród osób:

  • z zapaleniem nerek,
  • z niewydolnością wątroby,
  • z wrzodami żołądka,
  • z chorobą refluksową,
  • z ostrym nieżytem żołądka i jelit.

Zastosowanie

działanie hipolipemizujące

Czosnek może redukować stężenie cholesterolu całkowitego czy cholesterolu frakcji LDL. Przykładowy przepis z czosnkiem: Na oliwę wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia, następnie dodaj paprykę - podduś, dorzuć czosnek, paprykę i pieprz w proszku, krótko przesmaż, dodaj pomidory. Wlej wodę i dodaj koncentrat, duś aż warzywa zmiękną. Dorzuć mięso, zagotuj. Podawaj posypane natką z ryżem.

wspomagająco przy infekcjach

Czosnek wykazuje działanie wiruso- i bakteriobójcze, a dodatkowo ma właściwości napotne, wykrztuśne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Przykładowy przepis z czosnkiem: Cebulę obierz, pokrój w plasterki i ułóż w słoiku, przesypując kolejne warstwy cukrem. Słoik zakręć i odstaw, aż cebula puści sok. Po godzinie lub dwóch, powstały syrop przelej przez gazę do szklanego naczynia. Dodaj kilka posiekane lub zgniecione ząbki czosnku.

antyoksydacyjne

Regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory m.in. żołądka, okrężnicy i jelita grubego. Dodatkowo zauważono, iż warzywo to wykazuje potencjalne działanie niszczące komórki nowotworowe. Przykładowy przepis: Zagotuj wodę z solą, cukrem i gorczycą. W słoju ułóż rzodkiewki, dodaj chrzan, czosnek, baldachy kopru z nasionami i łodygami. Całość zalej przestygniętą zalewą. Rzodkiewki powinny być dobre po 48-72 godzinach.

profilaktyka chorób układu krążenia

Czosnek wykazuje działanie hipolipemizujące, przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe, dlatego też jest polecany zarówno w profilaktyce chorób układu krążenia, jak i osobom po przebytym udarze czy zawale mięśnia sercowego. Ponadto czosnek wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Przykładowy przepis: Pokrojone mięso posól i odstaw. Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, paprykę i koncentrat, przesmaż. Wlej wodę zmiksowaną z 1/3 ziaren, zagotuj. Dodaj pokrojone mięso o temperaturze pokojowej i resztę przypraw, jeszcze raz zagotuj i dosyp pozostałe ziarna, zagotuj. Fasolkę podaj posypaną natką z pieczywem.


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR