Apteka z natury, bloczek tekstowy
Jaja kurze
Opis
Jaja (łac. ovum) są ważnym elementem naszej diety, to doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Zdajemy sobie sprawę z szerokiego zastosowania jaj w gastronomii czy cukiernictwie - jako dodatek lub składnik wielu potraw. Jaja to nasza codzienność kulinarna i kulturowa, najpopularniejszym mitem związanym z jajami jest ich hipotetyczny wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi. Więcej o jajach kurzych poczytasz tutaj Kliknij
W Aptece z natury chcemy zwrócić uwagę na korzyści dla naszego zdrowia wynikające z jedzenia jaj. Zobacz jak w prosty sposób, wykorzystując jaja kurze w diecie, możesz dostarczać naszemu organizmowi cenne składniki odżywcze.
Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.
Przeciwwskazania
Jajek nie powinny spożywać:
- osoby z alergią na jajka.
Z kolei w ograniczonych ilościach jaja kurze mogą sięgać:
- osoby z cukrzycą typu 2,
- osoby z zespołem metabolicznym,
- osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi (np. chorobą wieńcową),
- osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu frakcji LDL.
Zastosowanie
Żółtko ze względu na zawartość żelaza jest zalecane osobom z niedokrwistością z powodu niedoboru żelaza. Należy jednak pamiętać, aby łączyć je z odpowiednimi produktami zwiększającymi biodostępność tego pierwiastka. Przepis z wykorzystaniem jajka kurzego: "Z majonezu, musztardy, jogurtu, pieprzu i soli zrób sos. Jajko ugotowane na twardo rozgnieć widelcem i wymieszaj z sosem i poszatkowaną natką pietruszki. Na pieczywo nałóż pastę, kanapki podaj z papryką. Smacznego! :)"
Jajka są źródłem luteiny i zeaksantyny, które działają korzystnie w zapobieganiu zwyrodnieniom plamki żółtej. Przykładowy przepis sałatki z jajkiem: "Pieczarki starte na tarce o grubych oczkach podduś na patelni aż odparuje woda, ostudź i wymieszaj z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w kostkę. Połącz z poszatkowanym szczypiorkiem i składnikami sosu (majonezem, musztardą, jogurtem, pieprzem i solą). Sałatkę podaj schłodzoną z pieczywem posmarowanym masłem. Do picia przygotuj wodę lub herbatę."
Jaja kurze można zaliczyć do źródeł kwasu foliowego (mają go 64 µg/100 g produktu), który jest niezbędną witaminą w okresie rozrodczym - zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej płodu. Przepis na jajecznicę: "Pieczywo graham tostowy upiecz w tosterze. Na roztopione masło klarowane wlej rozbełtane jajko z solą i pieprzem, podsmaż. Podawaj z pomidorem i świeżą bazylią. Do picia wymieszaj sok pomarańczowy z wodą. Smacznego!"