Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Jaja kurze

Opis

Jaja (łac. ovum) są ważnym elementem naszej diety, to doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Zdajemy sobie sprawę z szerokiego zastosowania jaj w gastronomii czy cukiernictwie - jako dodatek lub składnik wielu potraw. Jaja to nasza codzienność kulinarna i kulturowa, najpopularniejszym mitem związanym z jajami jest ich hipotetyczny wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi. Więcej o jajach kurzych poczytasz tutaj Kliknij 

W Aptece z natury chcemy zwrócić uwagę na korzyści dla naszego zdrowia wynikające z jedzenia jaj. Zobacz jak w prosty sposób, wykorzystując jaja kurze w diecie, możesz dostarczać naszemu organizmowi cenne składniki odżywcze. 

Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przeciwwskazania

Jajek nie powinny spożywać:

  • osoby z alergią na jajka.

Z kolei w ograniczonych ilościach jaja kurze mogą sięgać:

  • osoby z cukrzycą typu 2,
  • osoby z zespołem metabolicznym,
  • osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi (np. chorobą wieńcową),
  • osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu frakcji LDL.

Zastosowanie

zalecany osobom z niedokrwistością z niedoboru żelaza

Żółtko ze względu na zawartość żelaza jest zalecane osobom z niedokrwistością z powodu niedoboru żelaza. Należy jednak pamiętać, aby łączyć je z odpowiednimi produktami zwiększającymi biodostępność tego pierwiastka. Przepis z wykorzystaniem jajka kurzego: "Z majonezu, musztardy, jogurtu, pieprzu i soli zrób sos. Jajko ugotowane na twardo rozgnieć widelcem i wymieszaj z sosem i poszatkowaną natką pietruszki. Na pieczywo nałóż pastę, kanapki podaj z papryką. Smacznego! :)"

profilaktyka AMD (zwyrodnienia plamki żółtej)

Jajka są źródłem luteiny i zeaksantyny, które działają korzystnie w zapobieganiu zwyrodnieniom plamki żółtej. Przykładowy przepis sałatki z jajkiem: "Pieczarki starte na tarce o grubych oczkach podduś na patelni aż odparuje woda, ostudź i wymieszaj z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w kostkę. Połącz z poszatkowanym szczypiorkiem i składnikami sosu (majonezem, musztardą, jogurtem, pieprzem i solą). Sałatkę podaj schłodzoną z pieczywem posmarowanym masłem. Do picia przygotuj wodę lub herbatę."

dla kobiet w okresie rozrodczym

Jaja kurze można zaliczyć do źródeł kwasu foliowego (mają go 64 µg/100 g produktu), który jest niezbędną witaminą w okresie rozrodczym - zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej płodu. Przepis na jajecznicę: "Pieczywo graham tostowy upiecz w tosterze. Na roztopione masło klarowane wlej rozbełtane jajko z solą i pieprzem, podsmaż. Podawaj z pomidorem i świeżą bazylią. Do picia wymieszaj sok pomarańczowy z wodą. Smacznego!"


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR