Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Ocet jabłkowy

Opis

Ocet jabłkowy to produkt, który zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni. Dodaje on nie tylko ciekawy smak potrawom, ale również ocet jabłkowy jest bogactwem związków działających prozdrowotnie na nasz organizm. Przede wszystkim ocet ten to świetne źródło enzymów, aminokwasów, pektyn, związków polifenolowych, witamin z grupy B, kwasu foliowego, beta-karotenu, witaminy C, a także fosforu, potasu, sodu, wapnia, magnezu czy żelaza. Dodatkowo ocet jabłkowy zawiera probiotyczne bakterie, które regulują pracę jelit oraz wpływają pozytywnie na odporność.

Ocet jabłkowy koniecznie trzeba mieć w kuchni, ponieważ sprawdzi się on również jako... ekologiczny środek do sprzątania, pułapka na muszki owocówki czy środek do czyszczenia szczoteczek do zębów.

Więcej o occie jabłkowym poczytasz tutaj  Kliknij 

Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przeciwwskazania

Ocet jabłkowy nie powinny spożywać osoby, które:

  • borykają się z chorobami przewodu pokarmowego,
  • mają problemy z wątrobą,
  • mają skłonność do zgagi.

Ocet jabłkowy nie jest również produktem, który możemy spożywać w nieograniczonej ilości. Zbyt duża ilość octu w codziennych posiłkach może powodować:

  • bóle brzucha,
  • uszkodzenie szkliwa,
  • hipoglikemię,
  • zgagę.

W codziennym jadłospisie powinny go ograniczać także kobiety w ciąży oraz seniorzy.

Zastosowanie

polecany przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej (np. cukrzyca, insulinooporność)

Ocet jabłkowy hamuje po posiłkowy wzrost glukozy we krwi oraz reguluje metabolizm węglowodanów, przyczyniając się do wyrównania poziomu glukozy we krwi. Poprawia również insulinowrażliwość tkanek. Przykładowy przepis z wykorzystaniem octu jabłkowego: przygotuj ocet jabłkowy 8g, sok pomidorowy 88g, erytrytol 2g, łuskane nasiona słonecznika 22 g, świeże liście bazylii 3g. Wymieszaj wszystkie składniki i wypij na zdrowie :) Super przekąska.

antyoksydacyjne

Ocet jabłkowy jest źródłem związków polifenolowych i witaminy C, które wykazują działanie antyoksydacyjne.

działanie przeciwzapalne

Ocet jabłkowy jest źródłem związków polifenolowych i witaminy C, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Przykładowy przepis z wykorzystaniem octu jabłkowego na pyszny polski chłodnik: do naczynia wlej jogurt grecki 240g, dolej sok z buraków 112g, ocet jabłkowy 11g, erytrytol 8g, sól, pieprz do smaku i wymieszaj. Następnie dodaj warzywa starte na tarce o grubych oczkach, świeżego ogórka 64g i rzodkiewkę 48g. Pamiętaj jeszcze o posiekanym szczypiorku 24g i koperku 5g, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podaj schłodzony z jajkiem na twardo 90g i opieczonym tostem 48g. Smacznego! :) Pyszny i zdrowy obiad!

działanie hipolipemizujące

Dzięki dużej zawartości pektyn, ocet jabłkowy może wykazywać działanie obniżające stężenie cholesterolu LDL ("złego cholesterolu") we krwi.

ochrona jamy ustnej

Ocet jabłkowy świetnie sprawdzi się jako "odkażacz" do szczoteczek do zębów - świetnie likwiduje bakterie, które są siedliskiem bakterii.

wpływa na prawidłową pracę jelit

Pektyny, obecne w occie jabłkowym, wspomagają pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Dodatkowo jest on doskonałym źródłem probiotyków. Podpowiadamy pomysł na wykorzystanie octu jabłkowy w przepisie na kolację: zrób sos z octu jabłkowego 10g, miodu pszczelego 8g, drob no posiekanego imbiru 2g, czosnku przeciśniętego przez praskę 2g i oliwy 2 g. Dressing dokładnie wymieszaj żeby składniki się połączyły i dodaj pomidora pokrojonego w ósemki 120g, całość dopraw solą. Posmaruj chlebek, najlepiej żytni pełnoziarnisty 68 g masłem 6g i połóż na kanapce plasterki szynki z kurczaka 50g, Do picia przyszykuj herbatę lub wodę. Szybko, smacznie i zdrowo :)

przeciwbakteryjne

Badania wykazały, że ocet jabłkowy wykazuje działanie przeciwbakteryjne - szczególnie w stosunku do bakterii E.coli i S. aureus.

wspomagająco przy infekcjach

Ze względu na dużą zawartość probiotyków, ocet jabłkowy może działać wspomagająco przy infekcjach.


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR