Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Opis

Jarmuż (łac. Brassica oleracea L.var. sabellica L) to warzywo, które swoim bogactwem składników odżywczych wyróżnia się na tle innych warzyw z rodziny roślin krzyżowych. Postrzępione liście stanowią jego cechę charakterystyczną. Jarmuż jest doskonałym uzupełnieniem sałatek, koktajli, gulaszów czy zup.

Jarmuż cechuje się szczególnie dużą zawartością witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu, wapnia, manganu i magnezu. Jest również nieocenionym źródłem polifenoli - grupy przeciwutleniaczy. Ma ogrom właściwości prozdrowotnych, dlatego też zachęcamy, aby częściej się pojawiał w codziennym jadłospisie.

Więcej o wartościach odżywczych jarmużu poczytasz tutaj Kliknij 

Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przeciwwskazania

Nie wszyscy mogą jeść jarmuż w nieograniczonych ilościach. Istnieją jednostki chorobowe, dla których spożywanie dużych ilości jarmużu będzie przeciwwskazane. Są to:

  • osoby z chorobami tarczycy (ze względu na substancje goitrogeny, które mogą zaburzać wchłanianie jodu),
  • osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew (przez dużą zawartość witaminy K, która może wchodzić w interakcje z tymi lekami).

Zastosowanie

antyoksydacyjne

Jarmuż to doskonałe źródło polifenoli i witaminy C - bardzo silnych przeciwutleniaczy. Są one kofaktorami wielu enzymów, zmniejszają stężenie białek CRP (białka ostrej fazy), usuwają wolne rodniki, uczestniczą w regeneracji alfa-tokoferolu (witaminy E) i zmniejszają stres oksydacyjny.

wpływa na prawidłową pracę jelit

Ze względu na dużą ilość błonnika pokarmowego, jarmuż będzie wpływał na prawidłową pracę układu pokarmowego.

zalecany osobom z nadwagą/otyłością

Jarmuż charakteryzuje się niską kalorycznością, niskim indeksem glikemicznym i dużą ilością błonnika pokarmowego, dlatego też jest zalecany osobom z nadwagą/otyłością.

działanie hipolipemizujące

Jarmuż wykazuje zdolność do hamowania oksydacji LDL i VLDL, dzięki czemu może zapobiegać tworzeniu się blaszki miażdżycowej.

polecany przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej (np. cukrzyca, insulinooporność)

Jarmuż charakteryzuje się niską kalorycznością, niskim indeksem glikemicznym i dużą ilością błonnika pokarmowego, dlatego też jest zalecany osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinoopornością, cukrzycą).

przeciwbakteryjne

Badania sugerują działanie przeciwbakteryjne jarmużu wobec takich bakterii, jak P. aeruginosa, E. aerogenes, S. typhimurium, S. sonnei, E. coli i H. pylori.

profilaktyka nowotworów

Jarmuż zawiera produkty degradacji glukozynolanów - indolo-3-karbinol i sulforafan, które mają udowodnione działanie przeciwnowotworowe.

profilaktyka AMD (zwyrodnienia plamki żółtej)

Jarmuż zawiera dość dużą ilość luteiny (aż 40 mg), którą głównie wiąże się z opóźnianiem procesów degeneracyjnych w obrębie plamki żółtej. Spożycie zaledwie 6-20 mg luteiny może zapobiegać chorobom oczu (jarmuż ma 39 mg luteiny/100 g produktu).


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR