Opis

Papaja inaczej melonowiec właściwy (Carica papaya L.) pochodzi z Ameryki Środkowej. Obecnie papaja nie występuje już w stanie dzikim. Największym z handlowych producentów melonowca właściwego są Stany Zjednoczone i Meksyk.

Drzewo papai sięga do 10 metrów wysokości. Owoc okryty jest zieloną skórką, która w czasie dojrzewania zmienia swą barwę na żółtą. Papaja ma słodkawy, przyjemny, aczkolwiek mało wyrazisty smak. Słowo „papaja” pochodzi od karaibskiego słowa – apapai i nazywana jest owocem aniołów. Papaja, a raczej jej ekstrakty, wykazują właściwości wspierające trawienie, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i ochronne na wątrobę. Na szczególną uwagę zasługuje mleczny sok wydzielany przez niedojrzałe owoce, zawierający enzymy, w tym właśnie papainę i chymopapainę.

Więcej o papai poczytasz tutaj (KLIKNIJ).

Przeciwwskazania

Należy uważać na papaję w stanach ostrych podrażnień śluzówki przewodu pokarmowego, z uwagi na obecność enzymu – papainy.

Zastosowanie

Maseczka - Intensywna regeneracja, ProBiotics

Zobacz
działanie złuszczające nabłonek

Papaina jako enzym proteolityczny działa jak peeling enzymatyczny na skórze.

przyspiesza proces gojenia się ran

Żel zrobiony z papai ma właściwości antybakteryjne oraz łagodzi stany zapalne.

ułatwia trawienie

Dzięki obecności enzymów proteolitycznych, papaja wspomaga trawienie, szczególnie posiłków bogatych w białko.

profilaktyka nowotworów

Naukowcy wykazali wpływ substancji pozyskiwanych z tego owocu na wiele wyhodowanych w laboratorium guzów, w tym szyjki macicy, piersi, wątroby, płuc i trzustki. Badacze użyli ekstraktu z suszonych liści papai.


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR